Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Tömegsírokba kell temetni a hurrikán áldozatait Haitin

2016.10.10. 06:27 Módosítva: 2016.10.10. 06:31

Haitin megkezdték a Matthew hurrikán halálos áldozatainak tömegsírokba hantolását. A halálos áldozatok száma elérte az ezret. Az ország hurrikán által letarolt részén kolerás megbetegedések kezdődtek, írja az MTI.

A Matthew hurrikán, amely az elmúlt közel egy évtized legnagyobb erejű karib-tengeri vihara kedden söpört keresztül a Haiti délnyugati részén, magjában óránkénti 230 kilométeres sebességet is elérő széllel és szakadó esővel.

A Reuters hírügynökség helyi tisztségviselők adatai alapján készített összesítése szerint mintegy ezer ember halt meg az amerikai kontinens legszegényebb országában.

A központi polgári védelmi hatóságtól kapott hivatalos adat egyelőre 336 halálos áldozatról szól, mivel az illetékeseknek végig kell látogatniuk minden települést, mielőtt megerősíthetnék a halottak számát - írta a hírügynökség.

Az ország nyugati félszigetén lévő Jérémie nevű városban a hatóságoknak el kellett kezdenie a bomlásnak indult holttestek tömegsírokba hantolását - mondta el Kedner Frenel, a Haiti nyugati félszigetén elterülő Grand'Anse megye állami vezetője. Frenel szerint csak ebben a közigazgatási egységben 522 ember vesztette életét.

A félsziget déli oldalán fekvő Déli megyében eddig 386 halálos áldozatról számoltak be, míg az ország fennmaradó részéből 92 halottról érkezett jelentés.

A térségben komoly aggodalmat kelt a kolera terjedése, ezért a hatóságok arra összpontosítanak, hogy vizet, élelmet és gyógyszert juttassanak a menedékhelyeken befogadott ezrek számára.

A kolera súlyos hasmenést okoz, amely órákon belül az áldozatok kiszáradásához és halálához vezethet. A betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek fogyasztása révén terjed, lappangási ideje pedig rövid, ami megkönnyíti a járványok kialakulását.

A haiti kormányzat által a helyszínre vezényelt mentőcsapatok a hét végén nagy erőkkel dolgoztak a víztisztító berendezések javításán, és azon, hogy megtalálják a kolerás megbetegedések epicentrumát.