Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Meghalt az Iszlám Állam propagandaminisztere

2016.10.11. 06:20

Elismerte az Iszlám Állam (IS), hogy meghalt Vail Adil Haszán Szalmán al-Fajád, a dzsihadista szervezet propagandafőnöke – írta az MTI.

Közleményében a terrorszervet Abu Mohamed al-Furkan (al-Furqan) álnevén említette a vezetőt, és nem tudatta halálának idejét, helyét és körülményeit sem.

Az al-Furqan Media az Iszlám Állam médiaszárnya. A közleményben nem tettek utalást arra, hogy a volt vezető és a médiaszerv neve milyen összefüggésben áll egymással.

Az amerikai védelmi minisztérium szeptember közepén jelentette be, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció egyik légicsapása végzett az al-Furkanként is ismert al-Fajáddal a szíriai Rakkában. A Pentagon közleménye szerint al-Furkan az Iszlám Állam propagandáért felelős "tájékoztatási minisztere", egyben a szervezetet irányító testület, az úgynevezett Rangidős Súra Tanács prominens tagja volt.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője korábban azt is közölte, hogy a terroristával még szeptember 7-én végeztek a koalíciós erők. A szóvivő elmondta: al-Fajád felügyelte az Iszlám Állam kínzásokról és kivégzésekről szóló videóinak készítését.

A védelmi minisztérium információi szerint al-Fajád közel állt a dzsihadista szervezet augusztus 30-án likvidált szóvivőjéhez, Abu Mohammed al-Adnanihoz. Utóbbi arról volt ismert, hogy a nyugati állampolgárok elleni támadásokra és az IS ellenségeinek támadására buzdította követőit. Uszításának tulajdonítják, hogy az idei ramadán minden idők egyik legvéresebb muzulmán böjti hónapja volt.