Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyint mégsem várják Párizsban

2016.10.11. 12:43

Visszatáncolt Vlagyimir Putyin meghívásától a francia elnök. Francois Hollande az eredeti tervek szerint Szíriáról, Ukrajnáról és más egyéb témákról tárgyalt volna az orosz elnökkel, legalábbis ezt jelentette be szeptember közepén a két ország külügyminisztere.

Formálisan Moszkva mondott nemet

Hétfőn már Hollande jelezte, hogy elbizonytalanodott a tárgyalás értelmét illetően, de aznap még a Kreml nem kapott erről hivatalos értesítést. Kedden viszont már hivatalos üzenetváltás is történt: Hollande jelezte, kész fogadni Putyint,  de csak a szíriai probléma rendezésének céljával, más egyébről nem lehetne szó – írta a Reuters.

Az orosz fél ezután döntött a jövő hétre tervezett találkozó törléséről, formálisan tehát nem Párizs, hanem Moszkva állt el a vizittől.

Ugyanakkor Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte: nem Hollande hétfői interjúja miatt marad el a találkozó, ez Putyin saját döntése volt, de kész találkozni a francia elnökkel, ha a kérdés ismét felmerül – közölte a Ria Novosztyi.

A BBC megjegyezte, hogy Hollande az interjúban azt is mondta, Szíriában rengeteg civil hal meg, és az elkövetőknek nemzetközi büntetőbíróságon kell majd felelniük tetteikért – amit az Aleppóba tartó humanitárius ENSZ-konvoj lebombázásával megvádolt Oroszország magára vehetett.

Moszkvának eltökélt célja, hogy a szíriai háborúban játszott szerepe révén kitörjön az ukrajnai konfliktus miatt kialakult nemzetközi elszigeteltségből és alkalmat találjon arra, hogy a Krímtől megfosztott, keleti részein háborús helyzetbe sodort Ukrajnáról is tárgyaljon Épp ezt korlátozta volna le Hollande azzal, hogy kizárólag Szíriáról tárgyalna.

Október 24-én EU-Ukrajna csúcs lesz, vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy az elé tervezett orosz találkozóról inkább lemondott Párizs.

Igaz, a szíriai rendezéshez is keveset tehetett volna hozzá a találkozó, hiszen szombaton épp Moszkva vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a javaslatot, amely  a szíriai Aleppo bombázását tiltotta volna meg. Az egykor legnépesebb szíriai városért azonban épp az orosz támogatást élvező Bassar Aszad szíriai elnök erői vívnak harcot a nyugati szövetségesnek tekintett erőkkel. Az Iszlám Államnak nincs ellenőrzött területe Aleppóban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!