Valér
4 °C
8 °C

Csúnyán beszólt egy lengyel miniszterhelyettes a franciáknak

2016.10.12. 19:48

A lengyel védelmi miniszterhelyettes lemondását követeli a legnagyobb ellenzéki párt, miután a diplomáciát sutba dobva nyilatkozott a franciákról.

Bartosz Kownacki kijelentését nem csak az előző ciklusban kormányzó Polgári Platform, de a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) vezette kormány is szerencsétlennek találta – írta az MTI.

Bartosz Kownacki miniszterhelyettes a TVN24 lengyel hírtelevízióban reagált arra, hogy az Euronaval 2016 párizsi haditengerészeti kiállítás szervezői úgy döntöttek, a lengyel delegáció státusa nem lesz hivatalos, ami azt jelenti, hogy nem kap ingyenes elhelyezést, hivatali gépkocsit kísérővel, és nem kapja meg a találkozók hivatalos programját sem.

A lengyeleknél is helikopterből van balhé

Arra a kérdésre, hogy ez a döntés – tekintettel arra, hogy a lengyel hatóságok a múlt héten megszakították a francia Airbus Helicopters céggel folytatott tárgyalásokat ötven Caracal helikopter megvásárlásáról – diplomáciai háborút jelent-e Párizs és Varsó között, Kownacki így válaszolt: „A francia fél már régen hivatalosan meghívott bennünket, most pedig kitessékel. Lehetett volna egy másmilyen, diplomatikus választ találni. De

ezek olyan emberek, akik néhány évszázada tőlünk tanulták, hogy hogyan kell késsel-villával enni.

Lehet, hogy ezért viselkednek így” - fakadt ki a lengyel miniszterhelyettes.

Az évenként megrendezett párizsi Euronaval haditengerészeti kiállítás október 17-től 21-ig tart. Idén több mint 390 kiállító vesz részt rajta 34 országból.

Jan Grabiec, az ellenzéki Polgári Platform szóvivője úgy vélte, hogy a miniszterhelyettes szavaival megalázta Lengyelország egyik NATO-szövetségesét, és felszólította Beata Szydlo miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal menessze őt hivatalából. Egyúttal parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelte, amely kiderítené a helikoptervásárlás összes körülményét.

Az ügyben megszólalt Beata Mazurek, a kormányzó Jog és Igazságosság párt frakciószóvivője is, aki "szerencsétlennek és kevéssé diplomatikusnak" minősítette Kownacki szavait. Arra a kérdésre, hogy ezek után a miniszterhelyettes posztján maradhat-e, úgy válaszolt, hogy Kownacki nem külügyminiszter, de hogy védelmi miniszterhelyettes maradhat-e, ezt a miniszterelnöknek kell eldöntenie. Egyúttal úgy vélte, hogy a helikoptervásárlási ügy miatt nincs szükség vizsgálóbizottság felállítására.

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy Lengyelország részben hazai üzemekben gyártott, Black Hawk típusú amerikai harci helikoptereket vásárol, miután az illetékes lengyel hatóságok a múlt héten megszakították a francia Airbus Helicopters céggel folytatott tárgyalásokat ötven Caracal helikopter megvásárlásáról.

A Caracal helikopterek beszerzéséről még az előző, a Polgári Platform vezette lengyel kormány döntött. Az akkor ellenzéki, ma kormányzó Jog és Igazságosság a hazai ipar védelmére hivatkozva kezdettől vitatta az előző kabinet döntését a francia helikopterekről, miután az Airbus Helicopters kevés befektetéssel rendelkezik Lengyelországban, szemben a konkurens amerikai gyártókkal.