Fülöp, Evelin
EUR 394,88 Ft
USD 369,79 Ft
13 °C
27 °C

Hongkong fiatal képviselői széttrollkodták a parlamenti esküt

2016-10-12T052846Z 1456893337 S1BEUGMJZAAB RTRMADP 3 HONGKONG-PO
2016.10.12. 10:37

Botrányosra sikerült a hongkongi törvényhozó tanács képviselőinek beiktatási ceremóniája. A zakós-öltönyös káderek között feltűnő újabb 6, ellenzéki tüntetőből lett képviselő ugyanis az ünnepélyes aktust nyilvános tiltakozásba fordította át; volt, aki 

olyan zászlót lobogtatott, amelyeken az szerepelt, hogy Hongkong nem része Kínának

De a többiek sem maradtak el a zászlós performance-tól. Egyikőjük például csigalassan mondta fel az eskü szövegét, egy másik pedig feltűnően nagy hibával ejtette ki Kína nevét. Ezeket a nehezen megfogható vétségeket nem lehetett szankcionálni, de az eskü szövegére alternatív változatot találó három képviselőt figyelmeztette a helyi kövérlászló, aki nem is volt hajlandó beiktatni a renitens politikusokat. Nathan Law 23 éves egyetemistának például az volt a vétsége, hogy Gandhi szavait vágta a pártállam támogatóinak fejéhez:

Leláncolhattok, megkínozhattok, el is pusztíthatjátok a testemet. De soha nem fogjátok bebörtönözni az elmémet.

Az eset sejtetni engedi, hogy a hongkongi városi tanács következő időszaka nem lesz mentes a káosztól azt követően, hogy szeptemberben újabb demokráciapárti képviselőket választottak be a testületbe.

A 2014-es esernyős forradalomból kinőtt demokratikus erők jelenleg harminc képviselővel rendelkeznek a hetvenfős testületben, míg a Peking-barát tábor 40 főt vonultathat fel. A demokratikus erők 27 képviselőjükkel már eddig is blokkoló kisebbséget alkottak (ehhez minimum 24 képviselő szükséges), ami lehetővé tette, hogy a hongkongi kormányzat egyes törvénykezdeményezéseit, döntéseit ne vihessék keresztül a tanácsban.

2016-10-12T052112Z 1457616557 S1BEUGMJHOAA RTRMADP 3 HONGKONG-PO
Fotó: Bobby Yip / Reuters

Kína 1997-ben kapta vissza Nagy-Britanniától a hétmilliós Hongkongot, a világ egyik legjelentősebb gazdasági-pénzügyi központját, a kommunista vezetés az "egy ország, két rendszer" elv jegyében megígérte, hogy ötven évig alapvetően nem bolygatja a "különleges közigazgatási övezet" státusát, messzemenő autonómiát biztosít számára. Ám két évvel ezelőtt Peking megkezdte a városállam teljes bekebelezését, amivel azonban csak felszította a politikai ellenállást, melyet adminisztratív eszközökkel képtelen volt elfojtani.

(MTI, Guardian)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás