Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Meglepőket mondott az iszlámról Hollande

2016.10.12. 21:45

Nagy port kavart szerdán Franciaországban az a könyv, amely Francois Hollande államfő meglepő, olykor sokkolónak tűnő kijelentéseit tartalmazzák egyebek közt a muzulmán nőkről, a bevándorlásról és Nicolas Sarkozy korábbi francia elnökről – írta az MTI.

Az elnöknek nem kéne ilyet mondania című könyvet a Le Monde francia napilap két újságírója írta, akik éveken át készítettek bizalmas interjúkat a szocialista Hollande-dal. A 61 interjún alapuló könyv csütörtökön jelenik meg, de a sajtónak már kiszivárogtattak egyes részleteket, amelyekre francia politikai szereplők szerdán azonnal reagáltak.

Jobboldali politikusok élesen bírálták azt a kiszivárgott részletet, amely szerint Hollande azt mondta:

A mai, lefátyolozott nő lesz a holnap Marianne-ja

– Marianne a Francia Köztársaság allegorikus alakja, aki a szabadságot testesíti meg. Hollande viszont nyilván a muzulmán nőkre utalt kijelentésével.

A francia elnök a bevándorlás politikailag érzékeny témájában úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi időben túl sokan érkeztek.

Az iszlámmal kapcsolatban az volt a véleménye, hogy annak agresszív formája problémát okoz Franciaországnak. "Igaz, hogy van probléma az iszlámmal. Ezt senki sem vonja kétségbe" - mondta, hozzátéve, de szerinte csak akkor van baj, amikor az iszlám a köztársaság vallásává akar válni.

Kicsi de Gaulle ellen talán nem is indul

A jövőre esedékes elnökválasztás egyik fő témájává nőtte ki magát a becslések szerint mintegy 4,5 milliós francia muszlim közösség. A konzervatív elnökjelöltségért küzdő politikusok - köztük Nicolas Sarkozy volt jobboldali elnök - vitáit a bevándorlás, a nemzeti identitás, és a belföldi iszlamista indíttatású terrorizmus kérdései dominálták.

A Hollande-interjúkból készült, csütörtöki megjelenésű könyv kiszivárgott részletei között van olyan is, ami Nicolas Sarkozyről, avagy Hollande megfogalmazásában a "kicsi de Gaulle-ról" vagy "a Duracell-nyusziról" szól. A könyv rávilágít az államfő elődje iránt érzett ellenszenvére, akinek "vulgarizmusától, rosszindulatúságától és cinizmusától" Hollande irtózik.

A francia elnök szerdán közölte, hogy decemberben jelenti be: indul vagy sem az elnökválasztáson.