Ferenc pápa: Képmutatók azok a keresztények, akik nem segítenek a menekülteken

2016.10.13. 23:34
Ferenc pápa ismét erős szavakkal állt ki a menekültek megsegítésének keresztényi kötelessége mellett, és álszentnek, képmutatónak nevezte azokat, akik, bár kereszténynek mondják magukat és meg akarják védeni a keresztény Nyugatot, nem viselkednek keresztény módon.

A pápa egy ökumenikus jellegű eseményen beszélt a menekültkérdésről, valamint a hamis, csak szavakban kifejezett és a valódi kereszténység közötti különbségről. Németországból ezer zarándok érkezett Rómába a reformáció ünnepe, október 31. előtt, és bár az eseményről egyébként beszámoló MTI az erősebb menekültügyi mondatokat kifelejtette a tudósításából, ezekből nem volt hiánya katolikus egyházfő elég élesen fogalmazott a vallásháborút vizionáló, a Nyugatot mindenáron megvédeni akaró, de a rászorulókon nem segítő „képmutatókról”.

„Jézus a képmutatás bűnét ítélte el legerősebben – ez pedig nem más, mint amikor valaki kereszténynek mondja magát, de nem él Krisztus tanítása szerint” – mondta a pápa, aki azt hangsúlyozta, hogy senki nem lehet keresztény anélkül, hogy keresztényként élne.

Képmutatás kereszténynek mondani magad és közben elüldözni egy menekültet vagy valakit, aki segítséget keres, aki éhes vagy szomjas, eltaszítani valakit, akinek a segítségemre van szüksége.

A pápa arról is beszélt, hogy nem szereti az ellentmondást, hogy egyesek, miközben meg akarják védeni a kereszténységet Nyugaton, a menekültek és más vallások ellen vannak.

Máté evangéliumának 25. fejezetét idézte: „Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok.”

Nem élhetsz keresztényként anélkül, hogy azt tedd, amit Jézus tanított.

Ferenc pápa az evangélikus fiatalokkal való találkozón arra buzdított, hogy a protestánsok tegyék félre ellentéteiket, és fogjanak össze a katolikusokkal a szegények, a betegek és a menekültek megsegítésében.