Donát
-4 °C
2 °C

Két ausztrál tinit hülyített meg az Iszlám Állam

2016.10.13. 06:32

Vádat emeltek Sydneyben két 16 éves ausztrál fiú ellen, akik az Iszlám Állam által ihletett merényletet készültek elkövetni bajonett típusú késekkel - közölte a rendőrség. A kamaszokat az ausztrál metropolisz egyik délnyugati negyedében vették őrizetbe, miután egy fegyverboltban megvették a késeket, és "terrorcselekmények előkészítésének", valamint az Iszlám Állam szervezetéhez való tartozásnak a vádjával tartóztatták le őket.

"Nincsenek konkrét információink arra vonatkozóan, hogy merényletüket hol követték volna el, de egy küszöbön álló támadásról van szó" - hangsúlyozta Catherine Burn, az új-dél-walesi rendőrség helyettes parancsnoka, aki elmondta azt is, hogy egy ideje már megfigyelés alatt tartották a párost.

Az általuk tervezett merénylethez az Iszlám Államtól merítettek ötletet", és "összeköttetésben álltak" a dzsihadista terrorszervezettel vagy "hűséget esküdtek nekik" - monda a helyettes rendőrparancsnok.

Az ausztrál hatóságok szerint az utóbbi két évben tizenegy merényletkísérletet hiúsítottak meg. Idén szeptemberben vádat emeltek egy szintén az Iszlám Állam által inspirált támadó ellen, aki késével súlyosan megsebesített egy 59 éves férfit.