Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Maxit: kilép a brit Nemzetközösségből a Maldív-szigetek

2016.10.14. 09:59

Elhagyja a brit Nemzetközösséget a Maldív-szigetek, mert szerintük a szervezetben méltánytalanul és igazságtalanul bántak az országgal - közölte a maléi külügyminisztérium alapján az MTI.

Szeptemberben az 53 tagú szervezet, ami főleg egykori brit gyarmatokból áll, figyelmeztette a Maldív-szigeteket, hogy felfüggeszthetik az ország tagságát a Nemzetközösségben, ha nem javít a demokrácia állapotán és az emberi jogok helyzetén. Válaszul az indiai-óceáni turistaparadicsom kormányzata csütörtökön kijelentette, hogy a szervezet beavatkozik az ország belügyeibe, ami ellentétes az ENSZ és a Nemzetközösség alapokmányával. Malé szerint a szervezet a Maldív-szigeteket saját befolyásának növelésére akarja felhasználni a nemzetközi politikában.

A kilépésről meghozott döntést a kormány közleménye "nehéznek, de elkerülhetetlennek" nevezi.

Helyrehozhatatlan károk

A Maldív-szigetek első demokratikusan választott vezetőjét, Mohamed Nasídot 2012-ben vitatott körülmények között távolították el, és a politikai helyzet azóta sem stabilizálódott. Az azóta Londonban élő Nasíd pártja azt mondja, Abdulla Jamín kormánya a parlament megkérdezése nélkül döntött a kilépésről, és a lépés helyrehozhatatlan károkat fog okozni az országnak.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a Maldív-szigeteken az emberi jogok teljes szabadesésbe kezdtek az elmúlt néhány évben, a hatalom koncepciós perek segítségével záratja börtönbe politikai ellenfeleit, és hadjáratot indított a független sajtó ellen. Mindezt a maléi kormány határozottan visszautasítja.