Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Délután Pozsonyba érkezik a Dalai láma

2016.10.15. 09:45

Pozsonyba érkezik szombat délután a dalai láma, a legfőbb szlovákiai közjogi méltóságok közül Robert Fico miniszterelnök és Andrej Danko házelnök azonban biztosan nem találkozik vele, írja az Ujszo.com. Az indiai emigrációban élő buddhista vezetővel Kína rosszallása miatt sok vezető európai politikus vonakodik találkozni, még Obama is úgy teszi, hogy az ne tűnjön túl hivatalosnak (nem a Fehér Ház főbejáratán, hanem a hátsókapunál fogadja).

Az Újszó a Denník N információira hivatkozva azt írja, hogy Andrej Kiska fogadja a dalai lámát, az információt azonban nem erősítette meg az elnöki hivatal. Több parlamenti képviselő viszont biztosan találkozik majd a dalai lámával, köztük a parlament két alelnöke Lucia Ďuriš Nicholsonová és Bugár Béla, valamint František Šebej (Híd) és Martin Poliačik (SaS) parlamenti képviselők is, írja a lap. A tibeti vezető harmadjára jár Szlovákiában.

gt
Fotó: minisztelnok.hu

Orbán Viktor 2000-ben miniszterelnökként még fogadta a dalai lámát, az MTI beszámolója szerint a félórás találkozó után a buddhista hagyománynak megfelelő, hosszú fehér kendővel a nyakában hagyta el a szobát. Aztán, ahogy egyre fontosabb lett Orbánéknak Kína barátsága, úgy lett kevésbé fontos a dalai lámával való találkozó: 2010-ben például, amikor ismét Magyarországra látogatott a tibeti vezető, azt írta a miniszterelnök sajtósa az Origónak: "a dalai lámával való találkozó nem szerepel Orbán Viktor naptárában".  • Vennék
  • Hírek