Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Népszabadság tulajdonosa: Nincs függőségi viszony Orbán és köztem

2016.10.15. 16:55 Módosítva: 2016-10-18 11:31:20

„A Népszabadság az elmúlt tíz évben csak veszteséget termelt, a példányszám drasztikusan csökkent, mivel az emberek már nem érdeklődtek az újság iránt" − mondta Heinrich Pecina osztrák üzletember, a lapot is kiadó Mediworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partnersnek (VCP) a vezetője a Profil című osztrák gazdasági hetilap online kiadásában szombaton megjelent interjúban, írja az MTI.

Heinrich Pecina
Heinrich Pecina
Fotó: Günther Peroutka / MTI

A Népszabadságot kiadó Mediaworks az újságírók átverésével és megalázásával egyik napról a másikra felfüggesztette a nyomtatott Népszabadságot és elérhetetlenné tette az online kiadását, a Nol.hu-t. Az újságíróknak azt mondták költöznek, pizzapartival indul a munka az új helyen, majd miután összepakoltak, belépőkártyáikat, a céges levelezéshez hozzáférésüket letiltották. A szerkesztőség egy darabig a személyes dolgaiért sem tudott bejutni a Népszabadság épületébe.

A szerkesztőség azóta mindent megtesz, hogy tárgyalhasson a lap eladásáról, hogy ne szűnjenek meg örökre, még Bécsbe is kimentek, hogy beszéljenek a kiadó tulajdonosával, a megoldás azonban egyelőre nem látszik. Pecinával sem tudtak beszélni. A Népszabadság kétségtelenül veszteséges volt, ám megszüntetésének módja, kivitelezése politikai okokra utal, ráadásul a hirtelen felfüggesztés, a Nol.hu elérhetetlenné tétele újabb veszteséget is jelentett a kiadónak. Ráadásul a továbbra is meghatározó brandnek számító lap online kiadását azonban épp idén tavasszal kezdték el fejleszteni.

Nagyszabású tervek készültek a Nol.hu megerősítésére. És ezek nemcsak tervek voltak. Információink szerint a kiadó jelentős forrásokat áldozott a online kiadás felfuttatására. Jó nevű újságírókat igazoltak, akiknek a feladata a lap nyomtatott cikkeinek futtatása, és önálló, internetes tartalom elkészítése volt. Még augusztusban, sőt szeptemberben is vettek fel új embereket a Nol.hu-hoz.

Heinrich Pecina az osztrák gazdasági lapnak most úgy nyilatkozott a történteknek csak gazdasági okai vannak. Tájékoztatása szerint a közelmúltban a lap működési vesztesége nagyságrendileg egymillió euró volt évente. A lapot kiadó Mediaworks összforgalmának tíz százaléka a Népszabadságból származik, azonban a laphoz köthető kiadások a cég teljes nyereségét negyven százalékkal csökkentik - áll az interjúban.

A cikk szerint Pecina 2015-ben a lapot a szocialista pártnak akarta eladni. Mint fogalmazott, mindent elmond, hogy a Magyar Szocialista Pártnak nem volt "bátorsága", hogy átvegye az újságot. "A most hangoskodók közül senki sem akarja a lapot" - mondta.

Az üzletember a Profilnak arról is beszélt, hogy kölcsönösen tisztelik egymást Orbán Viktor miniszterelnökkel, függőségi viszony azonban nincsen közöttük.

A Népszabadság szerkesztősége a Facebookon reagált az üzletember nyilatkozatára, mondván: "Pecina Orbánt tiszteli, de a szerkesztőségünket nem." Úgy fogalmaznak, gyenge lábakon áll az az érv, amely gazdasági okokkal magyarázza a lap megszüntetését, azt pedig megjegyzik, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy Pecina 2015-ben el akarta adni a lapot az MSZP-nek. 

A szerkesztőség szerint "az állítás azért is sántít, mert Pecina azon a tavaszon vásárolta meg a Szabad Sajtó Alapítvány 27,69 százalékos tulajdonrészét - és szerzett 99,9 százalékos tulajdont - az addigra a kiadói jogoktól megfosztott Népszabadság Zrt.-ben."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?