Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megkezdték Moszul felszabadítását az irakiak

2016.10.17. 06:15

Az iraki miniszterelnök bejelentette, hogy megkezdték a Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadműveletet.

Haider al-Abádi kormányfő szűkszavú közleményét az iraki állami tévében olvasták be. Eszerint az ország második legnagyobb városának felszabadításában a hadsereg és a helyi biztonsági erők egységei vesznek részt. "Felszólítjuk a helyi lakosokat, hogy együttműködjenek a felszabadító erőkkel" - közölte Abádi.

A kurdok (pesmergák) Moszultól 40 kilométerre keletre nyomultak be a hét településre, és visszaszerezték az ellenőrzést azok fölött az Iszlám Államtól.

Magában a városban - a Reuters hírügynökség egyik riporterének beszámolója szerint - délelőtt robbanásokat lehetett hallani, elsősorban a keleti részen.

A Sky News Arabia hírtelevízió úgy tudja, hogy az Iszlám Állam kezén lévő város felszabadításában részt vevő egységek létszáma meghaladja a nyolcvanezret. Légi támogatást kapnak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól.

A bejelentés nem volt váratlan, az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak az IÁ elleni támadás előkészületei.