Valér
2 °C
8 °C

Putyin mégis tárgyal Berlinben Ukrajnáról

2016.10.18. 11:09

Berlinben találkoznak szerdán a „normandiai négyek”, hogy  Ukrajnáról tárgyaljanak – jelentette be Petro Porosenko. Az ukrán elnök nyilatkozata alapján egyértelműnek tűnik, hogy a francia, német, orosz, ukrán négyes összejön, bár korábban az orosz elnök szóvivője közölte: „Aligha kerül sor a találkozóra.”

Ezzel együtt a lehetőséget az orosz elnök sem zárta ki – írta az Unian.ua. A lebegtetésnek kedden délután vetett véget Vlagyimir Putyin, tudatva, hogy elmegy a tárgyalásra – írta a Ria Novosztyi. „Egyeztetni fogják óráikat” – fogalmazta meg a visszafogott várakozásokat Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Porosenko eddig csupán a francia elnök és a német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése alapján állította, hogy Francois Hollande és Angela Merkel mellett Putyin is jelen lesz a berlini találkozón.

Oroszország egyébként is formális kívülállóságát hangsúlyozza, arra hivatkozva, hogy nem részese a konfliktusnak, legfeljebb közbenjárhat azért, hogy a kelet-ukrajnai felkelők készek legyenek a megállapodások betartására. (Moszkva hivatalosan nem ismerte el, hogy fegyverrel, katonai erővel is segítette a donyecki és luganszki szeparatistákat.)

A minszki megállapodás alapján Ukrajnának különleges státuszt kell adnia Donyeck és Lugansz megye egyes részeinek – a Moszkva-barát szeparatisták nem teljes egészében őrzik a két megyét –, és több hatalmat kell átadnia az ország régióinak. Ugyanakkor Kijev ezt hangsúlyozottan csak decentralizációnak, nem pedig föderalizációnak nevezi, amit viszont Oroszország követel a válság rendezéséhez.

Az orosz fél szerint Kijev nem teljesíti a feltételeket, az ukrán és a nyugati vádak szerint viszont Moszkva nem tesz meg mindent a tűzszünet betartatásáért.