Elítélte Phenjan sikertelen rakétakísérletét az ENSZ BT

2016.10.18. 06:26

Most már betelt a pohár az ENSZ BT-ben Észak-Korea miatt – tudta meg az MTI.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozottan elítélte a sikertelen észak-koreai rakétakísérletet,
  • újabb szankciókkal fenyegette meg Phenjant, és felszólította, hogy a továbbiakban tartózkodjon az ilyen lépésektől.
  •  Phenjan durván megsértette a rávonatkozó korábbi BT-határozatokat. Pedig már öt is van belőlük.

Most már nagyon mérges az ENSZ

Arra figyelmeztette Phenjant, hogy

figyelmesen nyomon fogja követni a térségben zajló eseményeket,

és szükség estén "további jelentős intézkedéseket" tesz a már hatályban lévő szankciók kiterjesztésére.

Phenjan szombat dél körül feltehetően egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely elméletileg képes elérni a csendes-óceáni Guam-szigetét, ahol amerikai katonai támaszpont van. A dél-koreai hadsereg csak két nappal később, hétfőn közölte, hogy a rakéta az indítás után nem sokkal felrobbant.

A Muszudan már egyszer parádézott is

A Muszudan észak-koreai gyártmányú rakéta, először 2010 októberében egy katonai díszszemlén volt látható nyilvánosan. Elvileg 2500-4000 kilométer a hatótávolsága, képes lehet elérni Dél-Koreát és Japánt.

Észak-Korea öt sikertelen rakétakísérlet után, idén júniusban sikeresen lőtt ki egy ilyen rakétát, amely 400 kilométer megtétele után csapódott a tengerbe, mintegy 300 kilométerre a japán partoktól. Amerikai szakértők szerint a Muszudan rakétákkal folytatott kísérletek segíthetik Észak-Koreát abban, hogy 2020 környékén egy nukleáris robbanófej hordozására képes, az amerikai szárazföldi területek elérésére alkalmas interkontinentális rakétát fejlesszen ki.

A BT eddig öt, Észak-Koreára vonatkozó határozatot fogadott el, hogy rákényszerítse a kommunista országot az atom- és rakétaprogramjáról való lemondásra, de hasztalan.

A legutóbbi, az idén márciusban elfogadott határozat minden korábbinál súlyosabb szankciókkal büntette Phenjant, a többi között exporttilalmat vezetett be ellene.  • Hírek
  • Hírek