Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Milánó díszpolgárságot ad a dalai lámának

NTT
2016.10.18. 21:20

Kína olaszországi nagykövetsége és a Milánóban élő kínai közösség is hevesen tiltakozott az észak-olaszországi város önkormányzatának döntése ellen, hogy díszpolgári címben részesíti a dalai lámát, akinek csütörtökön tervezik átadni az elismerést, írja az MTI.

A milánói kínaiak közössége közleményben hangsúlyozta, hogy hibás döntésnek találja a dalai láma kitüntetését, ami szerintük sérti a több tízezer "milánói-kínait". Hozzátették, hogy a dalai lámának ítélt díszpolgári elismerés nem veszi figyelembe a "valós történelmi tényeket", és egy "egyszerű" vallási vezetőt egy valóságban nem létező állam vezetőjeként tüntet fel. A milánói kínai közösség emlékeztetett, hogy tagjai jelentősen hozzájárulnak az észak-olaszországi város gazdasági fejlődéséhez.

Még határozottabban fogalmazott Kína római nagykövetsége, amely szerint a milánói önkormányzat lépése az egész kínai népet súlyosan megsérti, és negatívan befolyásolja a kínai-olasz viszonyt és a két ország közötti együttműködést.

Giuseppe Sala milánói polgármester a feszültség csökkentésére nem a városházán, hanem a Linate repülőtéren találkozik a dalai lámával. Az 1989-ben Nobel-békedíjjal is kitüntetett tibeti vezető csütörtökön az egyik milánói egyetem hallgatóival is találkozik. Az egyetemnél a milánói kínaiak tüntetést hirdettek meg. A tizennegyedik dalai lámát a milánói érsek, Angelo Scola is fogadja. Ezt követően a dalai láma a milánói vásártéren két napos meditációt vezet, amelyre 10 ezer résztvevőt várnak. Olaszországban több mint százezerre teszik a buddhizmus követőinek számát.

A Ferenc pápa által Assisi városában, szeptember 20-án vezetett békeimára, amelyen a világ számos vallásának vezetője részt vett, a dalai láma nem kapott meghívást a Vatikántól. Elemzők szerint éppen a Kínával való feszültség elkerülésére.