Benedek
-5 °C
5 °C

Leállt 5 atomerőmű, drágul az áram Franciaországban

2016.10.19. 16:24

A francia sajtóban nem vette ki jól magát, hogy az állami tulajdonú EDF energiaszolgáltató félvállról vette a francia atomerőművek ritka ellenőrzését, szemlézte a The Local. Egy felügyeleti szerv ultimátumot is adott a szolgáltatónak, hogy az 58 francia reaktor közül az 5 veszélyeztetettet állítsa le és vizsgálja át.

A szervezetek azt kifogásolták, hogy túl nagy a szén aránya a nagynyomású hőcserélőkben használt acélban, amitől kockázatosabb lesz az egész erőmű működése, és nagyobb a szivárgás vagy robbanás esélye.

Az említett reaktorokat és még hét másikat el is kezdtek ellenőrizni, de a felszólításra az EDF szóvivője azt nyilatkozta a Le Mond-nak, hogy ez egy olyan apró probléma, amiért 

még akkor sem lehetne a megkérdőjelezni a biztonsági előírásokat, ha tényleg felrobbanna egy reaktor.

Sem ennek a nyilatkozatnak, sem a leállt atomerőművek miatt meredeken emelkedő energiaáraknak nem örülnek túlzottan a franciák. A cég azt ígérte, még az év végéig befejezik az ellenőrzéseket, és újra futni fognak a reaktorok. Pesszimistább hangok szerint viszont akár áramkimaradásra is felkészülhetnek a lakosok az idén télen.