Vilmos
21 °C
32 °C

Nem sikerült kimenekíteni a sebesülteket Aleppóból a tűzszünet alatt

2016.10.23. 07:34

A Vöröskereszt közlése szerint  a rossz biztonsági helyzet miatt egy civilt sem tudtak biztonságba helyezni a város felkelők ellenőrzése alatt álló keleti részéből. A szervezet munkatársai nem tudtak bejutni a kijelölt humanitárius folyosókon keresztül a városrészbe, mert azok nem voltak elég biztonságosak. 

A helyi idő szerint szombat estig tartó tűzszünet célja az volt, hogy civilek, sebesültek és felkelő harcosok hagyhassák el a várost.  Az ENSZ közlése szerint 200 sebesültet akartak kivinni a városrészből, akiknek sürgős segítségre lenne szükségük.

Nem sokkal a Szíriában a kormány oldalán beavatkozó Oroszország által a héten bejelentett fegyvernyugvás szombat esti lejárta után ismét heves harcok kezdődtek Aleppóban. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet tüzérségi tűzről, légicsapásokról és heves összecsapásokról számolt be a 2012 óta megosztott városban húzódó front teljes hosszán. A felkelők kezén lévő kerületekben lévő tudósítók is megerősítették, hogy ágyúzást lehet hallani a városban.

Becslések szerint 250-300 ezer lakos rekedt Aleppóban, gyér élelmiszer-ellátás és rendkívül korlátozott egészségügyi ellátás mellett.