Emma
5 °C
10 °C

Sátrakat és viskókat gyújtottak fel távozó migránsok a calais-i táborban

2016-10-26T114606Z 2 MTZGRQECAQNK1S42 RTRFIPP 0 EUROPE-MIGRANTS-
2016.10.26. 13:08 Módosítva: 2016.10.26. 15:12

Mintegy 30 sátrat és viskót gyújtottak fel a calais-i menekülttáborban, írja az MTI. A gyújtogatás a telep különböző pontjain éjfél és fél négy óra között kezdődött a közigazgatási hatóság szóvivője szerint.

A BBC szerdán délután 3-kor közölte, hogy befejezték a nemhivatalos menekülttábor kiürítését, három nap alatt, 1200 rendőr részvételével evakuáltak ötezer bevándorlót. Az illetékes hatóságok attól tartanak, hogy az elkeseredett táborlakók visszatérhetnek Calais-ba a felszámolás után. 

A BBC szerint a felszámolás közben felcsapott tűz oka, hogy egy gázpalack felrobbant a tűzben és egy menekült könnyebben megsérült. A kiürítést végző hatóságok számítottak a tűzre, ugyanis a tábor déli oldalának márciusi felszámolásakor a távozók egy része felgyújtotta a sátrát. Előzetesen tűzoltókat irányítottak a táborba, a segélyszervezetek pedig előre poroltókat osztottak szét a migránsok között.

"Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket, amikor azt el kell hagyniuk. A tűzoltók mindenhol megkezdték a tűzoltást és megakadályozták a tüzek terjedését" - idézte az MTI a közigazgatási szóvivőt. Ehhez képest a BBC arról ír, hogy a migránsok azért gyújtották fel lakóhelyüket, hogy így tiltakozzanak az áttelepítésük ellen.

A BBC tudósítója twitteren osztott meg két képet a táborról, a felső a tűz előtti, az alsó az utáni állapotokat mutatja.

Harmadik napja folytatódik a telep kiürítése, busszal szállítják át a migránsokat Franciaország távolabbi befogadó központjaiba, ahol benyújthatják menedékkérelmüket. A már kiürített sátrak és viskók lebontását kedden kezdték meg a hatóságok.

A dzsungel néven is ismert terület egy nem hivatalos tábor, ahol a kétezres évek eleje óta gyülekeznek az Angliába készülő menekültek. A hatóságok a közelmúltban határozták el, hogy a nyomorúságos körülmények közt, sátrakban élő, mintegy 7000 menekültet táborokba telepítik, és a tábort elbontják. Több, mint ezer rendőrt vezényeltek a helyszínre, ugyanis a várakozások arról szóltak, hogy a kiürítés és a bontás nagy ellenállásba fog ütközni. Ehhez képest a hétfőn kezdődött akció komolyabb összecsapások nélkül zajlik.