Diána
11 °C
22 °C

Heteken belül megkezdhetik Rakka ostromát, de az nagyon kemény lesz

2016.10.27. 10:29

A heves ellenállás ellenére halad az észak-iraki Moszul felszabadítására irányuló művelet, de politikailag sokkal nagyobb kihívást jelent, és sokkal tovább fog tartani kiűzni az Iszlám Államot Rakkából, a "kalifátus" szíriai "fővárosából" - figyelmeztetett  Stephen Townsend tábornok, a dzsihadista terrorszervezet ellen harcoló koalíció amerikai parancsnoka.

Townsend tábornok szerint mielőbb be kellene keríteni az észak-szíriai Rakkát, és meg kellene kezdeni annak ostromát is, mert a hírszerzés olyan információk birtokába jutott, melyek szerint az Iszlám Állam nyugati célpontok elleni terrortámadásokat készít elő Rakkában.

Rakka 2014-ben gyakori háttér volt az Iszlám Állam propagandavideóiban. Itt egy rakétával parádéznak harcosok a város egyik utcáján.
Rakka 2014-ben gyakori háttér volt az Iszlám Állam propagandavideóiban. Itt egy rakétával parádéznak harcosok a város egyik utcáján.
Fotó: AFP

Tudjuk, hogy készülnek valamire külföldön

- mondta el Townsend Bagdadból videokapcsolaton keresztül a Pentagonban őt hallgató újságíróknak, de hozzátéve: nem tudják pontosan hol és mikor, de a tervet Rakkában szövik.

Az Iszlám Állam központjának bevételéhez Townsend szerint több szíriai ellenzéki harcost kellene kiképezni és felfegyverezni, de úgy véli, hogy a Rakka elleni támadás meg fog indulni, mielőtt Moszul bevétele befejeződne.

"Szerintem hetekről beszélünk" - mondta Brüsszelben, a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán Ash Carter amerikai védelmi miniszter, hozzátéve: "nem sok hét" van már hátra.

Míg viszont Irakban a bagdadi kormány a helyén van, és támogatja a nemzetközi akciót, Szíriában a koalíció sokszor különböző etnikai és felekezeti összetételű lázadó csoportokkal, ellenzéki mozgalmakkal kénytelen együttműködni, amelyek sokszor egymásnak is ádáz ellenségei. Ráadásul a szíriai és orosz erők is jelen vannak az országban, és Törökország is benyomult Szíria északi területeire.

Törökország következetesen azt követeli, hogy az általa terroristának tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ne vegyen részt a rakkai offenzívában, de Townsend világossá tette, hogy feltétlenül szükség van rájuk.

"A tények a következők: az egyetlen erő, amellyel rövid távon számolni lehet, az a Szíriai Demokratikus Erők, amelynek a Népvédelmi Egységek teszik ki a nagy részét" - mondta Townsend, aki szerint a tervezett terrortámadás miatt égető fontosságú lenne mielőbb elvágni Rakkát a külvilágtól.

Moszul ostromáról a tábornok azt mondta, hogy a várost több mint két évvel ezelőtt lerohanó szélsőségesek "nagyon keményen harcolnak", és "elég szilárd ellenállást tanúsítanak". Kitért arra is, hogy a terroristák minden lehetséges eszközt bevetnek, aknagránátokat, autóba rejtett pokolgépeket, házi készítési robbanószerkezeteket, sőt drónokat is "állandóan és kreatívan" alkalmaznak, néha nem csak felderítésre és megfigyelésre, illetve célzáshoz, hanem robbanószerkezetek célba juttatására is.