Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Putyin: Választás = botrány

2016.10.27. 17:58

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Szocsiban osztotta meg gondolatait az amerikai elnökválasztásról, a nyugati világról, saját nyugdíjazásáról, meg sok minden másról; és ahogy lenni szokott, megint hatalmasat ment.

Az MTI hírfolyama szerint ugyanis:

  • Tagadta, hogy Moszkva beavatkozna az amerikai elnökválasztásba, bár a Demokrata Párt meghekkelésével gyanúsítják.
  • Közölte, hogy mára a választások amúgy is csak egy hisztivé váltak a nyugati világban, és semmi értelmük.
  • Azt mondta, Barack Obamával azért nem lehet megállapodni a terrorellenes harcról, mert valamiféle ismeretlen washingtoni körök ezt nem engedik. 
  • Hiába 64 éves, szerinte még nem jött el az ideje, hogy nyugdíjba vonuljon, mert csak.

De a tartalomnál is szebb a forma, Putyin cinizmusa ugyanis nem igazán ismer határokat, és már már Rogán Antal szintjét súrolja. 

Megszólalásai közül még talán a leggyengébb volt, hogy szerinte "a mítoszi, kitalált problémák közé tartozik az a hisztéria - másképp nem tudom mondani - , amelyet akörül keltettek, hogy Oroszország hatást gyakorol a jelenlegi amerikai elnökválasztás menetére", hiszen ezt valóban nem támasztották alá ezer százalékig, bár sok a közvetett bizonyíték erre.

Ám az irányított demokrácia és a fű alatti választási csalások nagymesterétől azért elég jó mondat, hogy 

a választások Nyugaton megszűnnek a változás eszközeinek lenni, botrányokká és kompromittáló küzdelemmé süllyednek le, a jelöltek programjai pedig egy kaptafára készülnek.

Arról is beszélt, hogy "Washingtonban megakadályozták azokat a próbálkozásokat", hogy meg lehessen állapodni Barack Obama amerikai elnökkel a szíriai vérontás megállításáról. Mint mondta, Washingtonban "voltak olyan erők, amelyek mindent elkövettek, hogy a megállapodások ne érvényesülhessenek".

Arról nem beszélt, hogy az oroszok azért néhányszor megvétózták a vérontás beszüntetését Szíriában, mert nem annyira a terrorizmus elleni küzdelemmel, mint inkább szövetségesük, Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatásával, illetve Aszad különféle, változatos ideológiai hátterű ellenfeleinek bombázásával.

Szerencsére Oroszországban nincsenek az amerikaihoz hasonló akadályozó erők, ezért azt sem tudják megakadályozni majd, hogy hatalmon maradjon. A nyugdíjba vonulását firtató kérdésre ugyanis azt mondta,

még nem vagyok nyugdíjas, egy nagyhatalom aktív vezetője vagyok.

Azt is elmondta, hogy az agresszivitás nem az ő stílusa, viszont a közönsége előtt rendkívül őszintének kell lennie, egyébként nem lenne érdekes a vita.