Mátyás
-6 °C
1 °C

Kiszavazták Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

2016.10.28. 22:40

Miután több hétfőn mint 80 humanitárius szervezet követelte, pénteken tényleg nem szavazták be újra Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába, írta a Reuters. A kelet-európai térségnek fenntartott két helyért három ország versengett: Magyarország mellett Horvátország és Oroszország, ez utóbbi a most lejáró 3 éves ciklusban már tagja volt a szervezetnek. Oroszország mindössze két vokssal maradt le, 112 szavazatot kapott. Magyarország és Horvátország tehát megelőzték, mi 144, a horvátok 114 szavazattal jutottak be. A mandátum három évre szól és 2017-ben kezdődik.

Hétfőn neves civil szervezetek – köztük a Human Rights Watch, a CARE International és a Refugees International – még a választás előtt hívták fel a figyelmet az oroszok  összeférhetetlenségére: Ukrajnában és Szíriában is komoly háborús bűncselekményekkel vádolhatóak, odahaza pedig számos emberi jogot sértenek, így nem megalapozott, hogy tagjai legyenek az emberi jogok betartásán őrködő testületnek.

A közleményben arra kérték az ENSZ-tagállamokat, végül sikerrel, hogy

vegyék fontolóra, hogy az Oroszország által Szíriában játszott szerepe, amely mindenekelőtt polgári személyek és polgári célpontok elleni rendszeres katonai tevékenységek támogatásában és indításában merül ki, lehetővé teszi-e, hogy Moszkva az emberi jogokkal megbízott legfontosabb ENSZ-intézményben foglaljon helyet.

Az orosz interneten néhány Kreml-közeli oldal vicces módon úgy tálalja a hírt, hogy Oroszország maga lépett ki a szervezetből.