Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Megint meg akartak gyilkolni egy horvát újságírót

2016.10.28. 18:09

Újabb merényletkísérlet történt Horvátországban egy újságíró ellen, a horvát parlament és civil szervezetek elítélték a támadást. A Horvát Újságíró Szövetség (HND) elnökének, Sasa Lekovicnak ismeretlen tettesek meglazították gépjárműve kerekén a csavarokat, ami akár súlyos balesetet is okozhatott volna, ha az újságíró nem veszi időben észre - írta az N1 hírcsatorna internetes oldalán az MTI tudósítása szerint. 

A parlamenti pártok pénteken napirenden kívüli felszólalásukban elítélték a támadást, amely véleményük szerint nem elszigetelt eset, inkább aggasztó tendencia.

Saša Leković
Saša Leković
Fotó: Facebook

Horvátországban 2015 eleje óta 75 esetben támadtak újságírókra munkájukkal összefüggésben. 

A zágrábi Emberi Jogi Ház (Human Rights House) azonnali intézkedésre szólította fel a rendőrséget és az ügyészséget. Szerinte minden, újságírók elleni fizikai támadást sürgősen és alaposan ki kell vizsgálni, az elkövetőket pedig meg kell büntetni. 

A civil szervezet úgy véli: az újságírók elleni fellépés az információs jog elleni támadás is, ezért az intézményeknek világos és kemény üzenetet kell küldeniük arról, hogy az ilyen cselekedet elfogadhatatlan egy demokratikus társadalomban. 

Nemrég Anton Tomic dalmáciai publicistát bántalmazták az utcán huligánok, több újságíró pedig életveszélyes fenyegetést kapott a közelmúltban, köztük Branka Valentic, a horvát hírügynökség (Hina) igazgatója.