Lehel
17 °C
27 °C

A 17 éves belga fiú is csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

2016.10.31. 10:33

Tizenöt fiatal személyigazolványát és útlevelét vonták be Belgiumban, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kívántak csatlakozni - írta La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap.

Jan Jambon belügyminiszter bejelentése szerint

a 17 és 28 év közötti fiatalok készen voltak arra, hogy Szíriába induljanak.

"Megerősíthetem, közel voltak ahhoz, hogy a közel-keleti konfliktuszónába távozzanak" - fogalmazott a miniszter.

A miniszter az érintettek személyazonosságáról részleteket nem árult el, de a napilap úgy tudja, a fiatalok Belgium északi és főként keleti országrészéből származnak, jelentette az MTI.

A belga fenyegetéseket elemző központ (OCAM) január elején helyezte kilátásba a külföldre távozott és szélsőséges csoportokhoz csatlakozott belga állampolgárok igazolványának visszavonását, vagy érvénytelenítését. Javaslatára október végéig 26 lehetséges terrorista szervezetben harcoló vagy a csoportokhoz csatlakozni vágyó belga állampolgár személyi okmányát vonták vissza Belgiumban.

Az elemző központ adatai szerint az Iszlám Állam 2012-es megalakulása óta legalább 457 belga állampolgár csatlakozott Szíria, vagy Irak területén tevékenykedő terrorista csoportokhoz. A 2016 elején mért adatok szerint 266 belga állampolgár harcolt a két ország valamelyikében.

Az Iszlám Államnak Belgium területén legkevesebb 157 nyilvántartott támogatója van az elemző központ és a belga titkosszolgálatok adatai szerint.