Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Elkezdték a párizsi menekülttáborok felszámolását

2016.10.31. 16:03
A migránsok calais-i, "dzsungelnek" nevezett táborának felszámolása után a francia hatóságok hétfőn megkezdték egy jóval több mint száz sátorból álló párizsi menekülttábor - hivatalos megfogalmazás szerinti - megtisztítását is.

Már a délelőtt folyamán rohamrendőrök érkeztek a Stalingrad metróállomás közelében lévő menekülttáborhoz, és megkezdték az ott lakók ellenőrzését a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint. 

A Le Monde szerint mintegy 2000 migráns költözhetett ebbe a sátortáborba. 

Értesülések szerint autóbuszokkal szállították el azokat a migránsokat, akik nem rendelkeztek menedékkérelemmel, illetve nem tudták bizonyítani, hogy engedéllyel tartózkodnak az országban. A táborban több százan tartózkodnak, elsősorban afgán, szudáni és eritreiai menekültek, írta az MTI.

Egyelőre nem tudni, hogy hány migránst szállítottak el onnan. A hatóságok ugyanakkor korábban arra tettek ígéretet, hogy a hét végéig a párizsi sátortáborokat is felszámolják, és a migránsokat az ország különböző részeiben felállított befogadóközpontokba szállítják. Elszállítják sátraikat és matracaikat is. 

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere az akciót megelőzően levélben fordult a kormányhoz, kérve a szóban forgó sátortábor felszámolását. Hidalgo arra utalt, hogy a  migránsok humanitárius, illetve egészségügyi helyzete drámai, helyzetük elviselhetetlen, csakúgy, mint a környék lakóié. 

Francois Hollande francia elnök a múlt hét végén örömét fejezte ki, hogy a migránsok calais-i illegális táborát sikerült incidensek nélkül felszámolni, és kijelentette, hogy

Franciaország nem tűr meg földjén migránstáborokat, amelyek gúnyt űznek a szolidaritás nemzeti értékéből. 

A francia elnök közölte: nem fogják eltűrni a spontán táborokat, és így a párizsi migránstáborokat is fel fogják számolni. A migránsokat Párizsból az ország különböző részeiben felállított hivatalos központokba fogják szállítani. Franciaország 9 ezer férőhelyet alakítana ki számukra. 

A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer migránst szállítottak el a Calais melletti táborból . Országszerte három tucat menekülttáborban helyezték el őket, lehetővé téve számukra azt is, hogy szabadon válasszanak közülük. Mintegy 1500 kiskorú migránst ideiglenes táborban helyeztek el Calais-ban, ahonnan a megfelelő ellenőrzések lebonyolítása után Nagy-Britanniában élő rokonaikhoz távozhatnak.