Klaudia
-3 °C
3 °C

Fölényesen nyert a választáson a grúz kormánypárt

2016.10.31. 09:35
A hatalmon lévő Grúziai Álom párt a hivatalos adatok szerint fölényesen megnyerte a kaukázusi országban a parlamenti választásokat, amelynek a második fordulóját vasárnap rendezték meg. Az ellenzéki pártok vitatják az eredményt.

A kormánypárt 48 választókerületben nyert abból az 50-ből, amelyben második fordulót kellett tartani, a maradék kettőben független jelöltek győztek – közölte a központi választási bizottság szóvivője.

Az október 8-i első fordulóban a Bidzina Ivanisvili milliárdos vezette Grúziai Álom a szavazatok 48,68 százalékát szerezte meg, a legerősebb ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom pedig a 27,11 százalékát. A független Grúzia történetében most először egy oroszbarát kis párt, a Hazafiak Szövetsége is bejutott a parlamentbe, mert elérte az ehhez szükséges öt százalékos küszöböt.

A két forduló eredményeképpen a Grúziai Álomnak 115 képviselője lesz a 150 fős törvényhozásban, az Egyesült Nemzeti Mozgalomnak 27, a Hazafiak Szövetségének pedig hat, illetve két független jelölt jutott be.

A 2012 óta hatalmon lévő Grúziai Álom, amely szorosabb kapcsolatokat igyekezett kiépíteni a Nyugattal, és javítani Tbiliszi viszonyán Oroszországgal, ismét kormányt alakíthat, és lehetősége lesz az alkotmány megváltoztatására is.

Az ellenzéki pártok és egy hazai jogvédő szervezet már az első forduló után vitatták az eredményt, csalással vádolják a hatóságokat, utóbbiak azonban ezt visszautasítják. A Nemzetközi Társaság a Demokráciáért és a Szabad Választásokért 700 megfigyelőt delegált a szavazókerületekbe, és állítása szerint számos helyen megsértették a választási szabályokat. Giorgi Baramidze, az Egyesült Nemzeti Mozgalom egyik vezetője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a hatóságok nyomást gyakoroltak a szavazókra, illetve sokak voksát megvásárolták.