Most lett hivatalosan is halott Wallenberg

2016.10.31. 20:12

Október 26-án Svédországban hivatalosan is halottnak nyilvánították Raoul Wallenberget, hivatkozik az MTI az AP-re. 1912-ben született Wallenberg, tehát 104 éves lenne most, elég jó eséllyel nem élne már akkor se, ha az oroszok nem ölték volna meg. 

Igazából nem is tudjuk pontosan, hogy hogyan ölték meg. Wallenberg a náciktól tartott, a szovjetekben teljesen megbízott, akik azonban azonnal elhurcolták, mihelyst bevonultak Budapestre. Az eddig elérhető orosz hivatalos hírek szerint elvileg 1947 júliusában szívrohamot kapott a moszkvai Lubjanka börtönben.

Ugyanakkor mivel Oroszországban a mai napig titkosítva vannak a hasonló fogságban tartási adatok, ténylegesen máig nem lehet tudni, hogy végül mi történt. Egy volt fogolytársa szerint például 1950-ben halt meg egy fogolytáborban. 

Most a vagyonkezelője kérésére állítottak ki végül egy papírt, hogy Wallenberg Svédország szerint is halott. Raoul Wallenberg kezdőbb svéd diplomataként 1944 júliusától 1945. januári eltűnéséig óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy minél több zsidót mentsen meg, felhasználva, hogy Svédország semleges volt a II. világháborúban. Több ezer, akár húszezer zsidó is neki köszönheti az életét, amikor a magyar nyilasok és a németek elől bújtatta és menekítette őket. 

Wallanberg utólag 2003-ban Budapest díszpolgára lett, Magyarországon több emlékmű, szobor iskola, egyesület őrzi a nevét. A Raul Wallenberg Egyesület vezetőjének mondjuk épp három éve törték el az orrát fradisták egy meccs után, mivel a meccs alatt rájuk szólt, hogy hagyják abba a sieg heilezést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport