Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Konzervatív kormány alakul Izlandon

2016.11.02. 15:27

Gudni Th. Johannesson izlandi elnök a konzervatívok vezetőjét, Bjarni Benediktssont bízta meg kormányalakítással a parlamenti választások után szerdán - írja az MTI. Benediktsson Függetlenség Pártja a szavazatok 29,1 százalékával 21 mandátumhoz jutott a 63 fős parlamentben az előre hozott választásokon szombaton, és ezzel annak leghangsúlyosabb szereplőjévé vált. Második helyen a zöldek, míg harmadik helyen a friss erőnek számító Kalózpárt végzett. Johannesson szerint a konzervatív vezetőnek - aki egyben a távozó kormány pénzügyminisztere - van a legnagyobb esélye a parlamenti többség biztosítására.

A konzervatívok 2013 óta a jobboldali liberálisokkal koalícióban kormányozták Izlandot. Az előre hozott választások kiírására azért volt szükség, mert a nemzetközi adócsalások sorát leleplező úgynevezett Panama-iratok áprilisban példa nélküli tömegtüntetésekhez és az észak-atlanti szigetország kormányfőjének, Sigmundur David Gunnlaugssonnak a bukásához vezettek.

A 46 éves Benediktsson jelezte: a mostani kormányalakítási tárgyalások során senkit sem kíván kizárni az új kabinet létrehozásának lehetőségéből.

A választások előtt megjelent közvélemény-kutatások a Kalózpárt előretörését és kormányra kerülését jósolták.