Gyula
8 °C
21 °C

Berlinben elfogtak egy potenciális terroristát, de egyelőre nincs elég bizonyíték

2016.11.03. 12:23 Módosítva: 2016.11.03. 12:25

Szerdán este őrizetbe vettek egy szír férfit Berlinben, akit hosszú ideje megfigyelnek, és a hatóságok szerint az Iszlám Állam tagja lehet. A férfi merényletet tervezhetett, és félő volt, hogy ezt hamarosan végrehajtja, írja az MTI. Az viszont az őrizetbe vétel után sem világos, hogy mennyire volt kiforrott a merénylet terve, és nem biztos, hogy elég bizonyítékot találtak az előzetes letartóztatáshoz.

A biztonsági körökből szerzett információk szerint a 27 éves férfi tavaly menedékkérőként érkezett Németországba. A német hatóságokat a hírszerzés hétfőn tájékoztatta a lehetséges merényletről. 

A házkutatás során nem találtak robbanószert a lakásában,

és arra utaló jelek sincsenek, hogy egy terrorista sejt tagja lett volna. A nyomozás a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség alá tartozik, az előzetes letartóztatásáról csütörtökön döntenek.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter csütörtökön kiadott rövid sajtónyilatkozata szerint a gyanúsított hosszú ideje "a biztonsági szervek figyelmének középpontjában volt".  A Die Welt című lap szerint a berlini rendőrség a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal ellenőrzésével hosszabb ideje megfigyelte a gyanúsítottat egy feltételezett német bűntársával együtt. A miniszter kiemelte, hogy fontos ügyről van szó, és

"nagyon jó, hogy ezt az embert kivonták a forgalomból".