Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elfogták az ETA vezetőjét Franciaországban

2016.11.05. 15:42 Módosítva: 2016.11.05. 15:43

Elfogták szombat reggel az ETA terrorszervezet 2008 óta szökésben lévő vezetőjét a franciaországi Ascain településen, írja az MTI a spanyol belügyminisztérium közlése alapján. A tárca szerint Mikel Irastorzát a francia belföldi hírszerzés és a spanyol rendőrség együttműködésével vették őrizetbe.

A 41 éves férfi 2015 szeptemberében került a betiltott szervezet élére, miután annak két vezetőjét a hatóságok kézre kerítették. Ő felelt mindenért a terrorszervezet élén, és irányította annak minden tevékenységét. Irastorzával együtt egy francia nőt és egy spanyol férfit is őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bújtatták a férfit.

A minisztérium szerint a letartóztatás bénító csapást mért az ETA-ra, megfosztva a szervezetet a vezetésétől és megsemmisítve a fegyverekért és robbanószerekért felelős részét. A spanyol és a francia sajtó úgy tudja, hogy Irastorzát a franciaországi Bayonne-ban tartják fogva.

A Franciaország és Spanyolország területén található Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteket. Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek. Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy az erőszakos akciókkal és leteszi a fegyvert, ám azok átadásáért és a szervezet teljes feloszlatásáért cserében amnesztiát kért tagjainak. A francia és a spanyol kormány ezt elutasította, mondván: nem tárgyalnak terroristákkal.