Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Letartóztatták a korábban őrizetbe vett török ellenzéki újságírókat

GettyImages-619442724
2016.11.05. 10:04
A török hatóságok elrendelték a Cumhuriyet című lap hét elején őrizetbe vett főszerkesztője és nyolc újságírója letartóztatásba helyezését - jelentette az NTV hírtelevízió.

Az illetékes ügyészség közlése szerint Murat Sabuncu főszerkesztőt és a napilap más munkatársait a július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistái nevében elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják.

A hétfői őrizetbe vételek külföldi tiltakozásokat váltottak ki, elítélte azokat Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Angela Merkel német kancellár, Ausztria pedig a külügyminisztériumba kérette Törökország bécsi nagykövetét.

Törökországban az elmúlt három és fél hónapban több mint 37 ezer embert vettek őrizetbe és mintegy százezer közalkalmazottat menesztettek vagy függesztettek fel munkaköréből a júliusi összeesküvéssel kapcsolatban. Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a kormány arra használja fel az incidens után bevezetett rendkívüli állapotot, hogy leszámoljon mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat. (MTI)