Elfogták az Iszlám Állam németországi vezetőjét

2016.11.08. 12:43

Őrizetbe vettek a német hatóságok kedden öt embert, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal (IS), sőt, sajtóértesülések szerint egyikük a dzsihadista terrorszervezett első számú németországi vezetője, írja az MTI.

A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint egy 32 éves iraki, egy 50 éves török, egy 26 éves kameruni, egy 27 éves német, valamint egy 36 éves német és szerb kettős állampolgárt vettek őrizetbe.

Az öt férfi egy országos szalafista-dzsihadista hálózatot alkotott, amelynek vezetője az iraki állampolgárságú gyanúsított, Ahmad Abdulaziz Abdullah volt. Az Abu Walaa nevet is használó férfi nyíltan vállalja, hogy az IS támogatója, hálózatának célja embereket toborozni és eljuttatni az terrorszervezethez Szíriába - ennek érdekében egy applikációt is kifejlesztettek. A csoport emellett ideológiai és nyelvi képzésben is részesítette a Szíriába készülő jelentkezőket - akik közül egy családot bizonyíthatóan el is juttattak az országba.

Abu Walaa a német hatóságok szerint évek óta a helyi iszlamista körök legfontosabb figurája volt. A Süddeutsche Zeitung (SZ), a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a szövetségi legfőbb ügyészség tavaly ősz óta nyomozott az arc nélküli prédikátor néven is ismert Abu Walaa és csoportja ügyében. A hálózat főleg a szalafista - a világi államot elutasító, a saría alapján működő állam kiépítésére törekvő konzervatív - muzulmán vallási irányzat központjaként számon tartott két tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Alsó-Szászországban tevékenykedett.

A hatóságok az első házkutatásokat az idén augusztusban tartották az alsó-szászországi Hildesheimben egy mecsetben, a szalafista szubkultúra egyik fő találkozóhelyén. A csoport őrizetbe vételében döntő szerepe volt egy 22 éves, Szíriát megjárt fiatalember vallomásának, aki több hónapot töltött az IS szolgálatában, majd Törökországba szökött, és állítása szerint szakított a terrorista szervezettel. Mielőtt az idén szeptemberben visszatért volna hazájába, Törökországban interjút adott az SZ, az NDR és a WDR munkacsoportjának, amelyben az IS első számú németországi vezetőjének nevezte Abu Walaát.  • Hírek
  • Bankszámla