Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Erdogan panaszkodik, hogy sérti a legnagyobb ellenzéki párt közleménye

2016.11.09. 07:14 Módosítva: 2016.11.09. 07:27

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden panaszt tett egy ügyészségen a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu és a párt parlamenti képviselői ellen az államfő és az állampolgárok millióinak súlyos megsértésére hivatkozva - írta az MTI a török állami hírügynökség alapján. 

A CHP vasárnap, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) 9 képviselőjének pénteki letartóztatása miatt rendkívüli frakcióülést tartott, amely után közleményt adott ki. Erdogan szerint az abban használt kifejezések sértik őt. A vád szerint a HDP politikusai a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet tagjaként folytattak propagandatevékenységet.

Erdogan július 29-én, a puccskísérlet elítélésében tapasztalható politikai egységre való tekintettel visszavonta az összes olyan pert, amelyet az ellene irányuló korábbi sértések miatt indított. Köztük Kilicdarogluét is, aki "szemét diktátornak" nevezte az államfőt.

A hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióvezetője, Abdülhamit Gül azt nyilatkozta, hogy a CHP szövege elejétől a végéig tele a kormányra, az államfőre, a nemzetre és az országra vonatkozó sértésekkel, rágalmakkal és hazugságokkal.