11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Áder János megszólalt menekültügyben

2016.11.10. 12:21

Áder János köztársasági elnök ausztráliai látogatásán a szigetország vezetőivel, a főkormányzóval és a miniszterelnökkel tárgyalt, a találkozókon a nemzetközi migrációs helyzet és a klímaváltozásról is szó esett.

Az államfő az M1 aktuális csatorna tudósítójának adott csütörtöki nyilatkozatában elmondta: látogatásán Peter Cosgrove főkormányzóval és Malcolm Turnbull miniszterelnökkel folytatott hivatalos tárgyalásokat. A találkozókon visszatérő téma volt a migrációs helyzet és klímaváltozás, illetve egy közelgő vízválság kérdése.

Áder János azt mondta: Ausztrália meglehetősen következetes és nagyon szigorú migrációs politikát folytat már évek óta, ezt érdemes az Európai Unió vezetőinek is tanulmányozniuk. A szigetország igyekszik érvényesíteni a humanitárius szempontokat, vagyis hogy a valóban rászorultak, a menekültstátuszért joggal folyamodók megkaphassák azt. Ugyanakkor az ausztrál kormány "az embercsempészekkel szemben kőkemény, nagyon-nagyon határozott intézkedéseket hozott ", amelyeket következetesen be is tart. Ennek következtében szerinte lényegesen csökkent Ausztráliában az illegális bevándorlás.

A klímaváltozással kapcsolatban az államfő elmondta: Ausztráliának van olyan része, ahol az éves csapadékmennyiség 40 százalékkal csökkent az utóbbi időben. Közölte: nem nehéz elképzelni, milyen gondokat okoz ez a lakosság ellátása és a mezőgazdasági művelés szempontjából.

Szijjártó is Ausztráliával példálózott

Nem Áder az egyetlen, akinek bejön az ausztrál példa. Szijjártó Péter a BBC után a Foreign Policy-nek is interjút adott. Ebben arról beszélt, hogy Ausztrália sok kritikát kapott menekültkérdés-kezelése az ideális és követendő példa. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Ausztrália egy szigeten tartja a tengeren, illetve a tengerparton elfogott menekülteket, amíg azok menedékkérelmét el nem bírálják. A Salamon-szigetektől északnyugatra fekvő szigetországban üzemel - a helyi kormánynak folyósított bőséges támogatásért cserébe - Ausztrália menekülttábora és migrációs központja.  • Hírek
  • Bankszámla