Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Civileket gyilkoltak és kínoztak meg kormányerők Irakban

2016.11.10. 10:09

Jogvédő szervezetek szerint az iraki kormányerők civileket gyilkoltak és kínoztak meg Moszultól délre - írja az MTI.  Ezek az első jelentések arról, hogy az Iszlám Állam fellegvárának tekintett észak-iraki Moszul elleni, az Egyesült Államok által támogatott hadműveletekben erőszakos túlkapásokat követtek el.

Az Amnesty International szerint a múlt hónapban legalább hat, a biztonsági erők szerint a dzsihadistákhoz köthető ember holttestére bukkantak Súra és Kajara körzetekben. A szövetségi rendőrség egyenruháját viselő emberek több gyilkosságot követtek el. A Moszultól délre fekvő falvakban helybelieket vettek őrizetbe és hidegvérrel meggyilkolták őket.

Egy másik szervezet, a Human Rights Watch (HRW) szerint az iraki és a kurd erők legkevesebb 37, az Iszlám Állammal feltételezetten kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe ellenőrzőpontoknál, falvakban, otthonuktól elűzött emberek számára létesített táborokban Moszul környékén, illetve délebbre, Havija településnél. A hozzátartozók elmondták, hogy nem tudják, hol tartják fogva ezeket az embereket, egyikükkel sem tudtak kapcsolatba lépni.

Az iraki belügyminisztérium cáfolta az állításokat, mondván, hogy semmilyen visszaélés nem történt, az iraki erők tiszteletben tartják az emberi és a nemzetközi jogokat.

A kurd regionális kormányzat is cáfolta a HRW jelentését. Közlése szerint kevés családot nem értesítettek, és ez is csupán a korlátozott lehetőségek miatt fordulhatott elő. Dindar Zebari szóvivő szerint senkit sem tartanak ismeretlen helyen.