Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Orosz elemző: Putyin 2017-ben távozhat a hatalomból

2016.11.11. 19:13

Különös cikk került fel a kormánypárti Moszkovszkij Komszomolec nevű lap oldalára, amit pár óra elteltével le is vettek.

A cikkben, melyre (mi más?) a Daily Mail hívta fel a figyelmet, egy Valerij Szolovej nevű elismert történész beszél arról, Vlagyimir Putyin jövőre lehet, hogy lemond; majd arra is utalt, hogy esetleges lemondása mögött egészségügyi okok állhatnak.

Az elnök szükségét érezheti annak 2017-ben, hogy több hónapra eltűnjön a nyilvánosság elől, vagy csak nagyon ritkán bukkanjon fel.

Szolovjev szerint „már a hipotetikus helyzet is nagyon idegesítő az orosz politika szemszögéből”. Amikor pedig a Moszkovszkij Komszomolec újságírója rákérdezett, hogy egészségügyi okokra gondolt-e, akkor igazi Szfinxként csak annyit mondott:

Hagy ne mondjak többet, így is eleget mondtam.

És hogy még inkább csökkentse állításai információértékét, leszögezte:

Az információ abszolút nem megbízható. Mégis, muszáj figyelembe venni.

Szolovej két jelöltet is megnevezett Putyin lehetséges utódjának: az egyik Dmitrij Medvegyev, aki egyszer már alkotmányos bábként betöltötte az elnöki posztot négy évig, a másik Putyin volt testőréből a szárazföldi erők vezérkari főnökévé és Tula kormányzójává avanzsált Alekszej Djumin. A két jelölt az orosz kamarillapoltiika két nagy irányzatát képviseli: a relatíve nyugatos, nemzetközi konszolidációra törekvő Medvegyev-tábort, illetve az állambiztonsági szervek által képviselt agresszív birodalmiságot. Szolovjev szerint közülük akár már 2017-re kikerülhet a hivatalos jelölt, mert Putyin lehet, hogy egy évvel ciklusának lejárta előtt akarja megrendezni az elnökválsztást.

Az egész ködszurkálás nagyon úgy néz ki, mint amikor a Kreml tudatosan teszteli a nyilvánosság reakcióját, a törekvésnek pedig szép duplacsavart adhat, hogy a cikket le is vették (mintha a neten el lehetne takarítani a nyomokat).

Szolovej a cikk eltűnését követően is kiállt állításai mellett, egy posztjában azt állította, hogy „még az év vége előtt megerősítést nyer mindaz, amit mondtam”.

De mit is mondott?