Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Trump külpolitikájának első vesztesei a palesztinok lehetnek

2016.11.11. 11:31

Szeptember végén New Yorkban Donald Trump leendő amerikai elnök azt ígérte Benjámin Netanjahunak, hogy amennyiben ő lesz az elnök, akkor el fogják ismerni Jeruzsálemet, mint Izrael oszthatatlan fővárosát.

Amennyiben ez megtörténik, akkor ez az USA közel-keleti politikájának teljes fordulatát jelentené, ugyanis a zsidó állam 1948-as megalapítása óta Washington nem ismerte el Izrael fővárosaként Jeruzsálemet - és nem véletlenül, mivel a palesztinok is leendő államuk fővárosaként tekintenek a városra.

Trumpot megválasztották, Izrael pedig máris bejelentette, hogy 7000 új lakás felépítéséről döntenek Kelet-Jeruzsálemben. Mint Meir Turdzsemán, a jeruzsálemi városháza építési bizottságának elnöke szerint végre a bizottság elé kerülhetnek azok a tervek, amelyeket az elmúlt években az izraeli kormány politikai nyomására, a nemzetközi tiltakozás miatt befagyasztott.

Az új lakások közül háromezer Gilóban, kétezer-hatszáz a Betlehem felé vezető út mentén fekvő Givát Hamatoszban, ezerötszáz pedig a Betlehem és az óváros között felépített Ramat Haslomó nevű lakónegyedben épülhet meg, már amennyiben megvitatják és elfogadják a terveket. Ezek a lakónegyedek az 1967-ben Jordániától elfoglalt földeken, a város keleti felében épültek fel, amelyek a nemzetközi jog szerint megszállt területnek számítanak, és ahová a megszálló hatóságok nem telepíthetik saját országuk lakosait - emlékeztet az MTI.

Barack Obama elnöksége alatt Amerika élesen ellenezte az Izrael 1967-ben elfoglalt területeken folytatott terjeszkedést, mert az Washington szerint aláásta a kétállami megoldás, vagyis Izrael szomszédságában egy palesztin állam létrehozásának az alapjait.

Jason Greenblatt, a megválasztott amerikai elnök vezető tanácsadója csütörtökön úgy nyilatkozott az izraeli katonai rádiónak, hogy Donald Trump az 1967-ben elfoglalt területeken létrehozott izraeli településeket nem tekinti a palesztinokkal megkötendő béke akadályának. Választási ígéreteinek megfelelően Jeruzsálembe költözteti Tel-Avivból az amerikai nagykövetség épületét, és Washington ezzel elismeri majd a várost Izrael fővárosának.  • Vennék
  • Hírek