Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Franciaország még mindig tart a terrortól

2016.11.13. 08:05

Januárban a francia törvényhozás minden bizonnyal további néhány hónappal meg fogja hosszabbítani a tavaly novemberi terrortámadások után egész Franciaországban bevezetett rendkívüli állapotot – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök a brit közszolgálati csatornának, a BBC-nek adott nyilatkozatában.

"Nehéz lenne most megszüntetni a rendkívüli állapotot. Annál is inkább, mert néhány héten belül kezdődik az elnökválasztási kampány, rengeteg nyilvános eseménnyel. Vagyis a demokráciánkat is meg kell védenünk" - mondta Valls a Hardtalk című műsorban az MTI szemléje szerint.

A miniszterelnök elmondta, hogy a rendkívüli állapot ráadásul olyan jogköröket ad a hatóságoknak, amelyek jelentős mértékben javítják munkájuk hatékonyságát.

A francia törvényhozás legutóbb július végén döntött arról, hogy hat hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot.

Valls a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban elmondta, hogy "nagyon elővigyázatosnak" kell lenni, de csökkenőben van annak esélye, hogy ismét a tavaly novemberihez hasonló terrorkommandó hajthasson végre összehangolt támadást Franciaországban. Ehelyett magányos merénylők által elkövetett támadásokra lehet még számítani, mint amilyen júliusban Nizzában is történt.

Egy évvel ezelőtt terroristák több helyszínen, kávézókban, éttermekben a Bataclan koncertteremben és a Stade de France-nál összesen 130 embert öltek meg Párizsban. Nyáron Nizzában a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe hajtott bele egy támadó teherautóval, majd véletlenszerűen lövöldözni kezdett az emberekre. 86 embert ölt meg.

A Bataclan szombaton nyitott újra egy Sting-koncerttel.  • Vennék
  • Hírek