Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Havazás: Ukrajnában már 430 településen nincs áram

2016.11.13. 19:09

Vasárnapra virradóan lesett a hó Ukrajna nyugati felében, a havazás következtében már kilenc megye 430 településén nincs áram - közölte Hennagyij Zubko regionális fejlesztési miniszter az MTI szerint. Korábban az állami katasztrófavédelmi szolgálat még arról adott hírt, hogy hat megyében 275 településen szakadt meg az áramellátás. A hivatal tájékoztatása szerint a szakemberek folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

A kimaradást az okozza, hogy a hófúvások és a havas esők miatt helyenként működésbe lépett az elektromos vezetékek biztonsági rendszere, és leállította az áram továbbítását. Az áramszünet Hmelnickij, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Zsitomir, Vinnicja és Voliny megye településit érintette elsőként. Később áramkimaradásokat jelentettek Kárpátalja, Lviv és Csernyivci megyékből is. Az állami útfelügyelet közlése alapján a helyzet Ternopil megyében a legsúlyosabb, ott a települések 90 százalékában nincs áram, a szél pedig helyenként 40 centiméteres hótorlaszokat épített az utakon.

Az országos meteorológiai szolgálat négy napig tartó heves havazást és hófúvásokat jelzett előre az országban. A fővárosban, Kijevben szombat éjjel óta esik a hó, a szél is feltámad időnként és visszahordja az utakra a már eltakarított havat. Kijev vezetése úgy döntött, hogy hétfő reggeltől a kamionok és a teherautók nem hajthatnak be a fővárosba. Kijevben áramszünetről, közlekedési fennakadásokról egyelőre nem érkezett jelentés. Utóbbi nyilván annak köszönhető, hogy vasárnap gyér a forgalom a kijevi utakon.

A meteorológiai szolgálat hétfőre azonban az időjárás további romlását, a havazás folytatódását és hófúvásokat jelzett a fővárosban. A hatóságok kérték a kijevieket, hogy lehetőleg ne üljenek autóba, inkább tömegközlekedéssel utazzanak. Ivano-Frankivszk megyében hétfőre és keddre tanítási szünetet rendeltek el az iskolákban.