Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Hiába a népszavazási bukta, nem adják fel a Nobel-díjak békemegállapodást Kolumbiában

2016.11.13. 07:59 Módosítva: 2016.11.13. 08:01

Sikerült megállapodnia a kolumbiai kormánynak a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezettel a több évtizedes konfliktust lezárni hivatott békemegállapodás átdolgozásáról – írja az MTI nmeztközi hírüngyökségekre hivatkozva.

A bogotái kormány és a felkelők szombaton bejelentették: az "új, végleges megállapodás, amely véget vet a fegyveres konfliktusnak, pontosításokat, módosításokat és javaslatokat foglal magába a társadalom legkülönfélébb rétegei részéről".

Az eredeti békemegállapodást hat héttel ezelőtt népszavazáson utasította el a kolumbiai választók szűk többsége.

A kolumbiai kormány négy éven át tárgyalt a gerillákkal, és szeptember 26-án jelentették be, hogy sikerült egyezségre jutni. A megállapodást népszavazásra bocsátották, amelyen 50,21 százalék szavazott nemmel a békére.

"Felszólítjuk Kolumbiát és a nemzetközi közösséget, hogy támogassa az új megállapodást és gyors alkalmazását, hogy magunk mögött hagyhassuk a háború tragédiáját. A béke nem várhat tovább" - szögezte le közös közleményében a bogotái vezetés és a FARC küldöttsége.

Alvaro Uribe korábbi államfő, az eredeti megállapodás ellenzőinek vezéralakja ugyanakkor azt kérte, hogy egyelőre ne véglegesítsék a szöveget.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt idén Nobel-békedíjjal tüntetik ki a kolumbiai konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért. Egyelőre nem tudni, hogy az új megállapodást is népszavazásra bocsátják-e. Santos és a FARC már a népszavazás kudarcakor megállapodott arról, hogy megpróbálják megmenteni a békeegyezményt, és meghosszabbítják a korábban kötött fegyverszünetet.

Santos az újabb megállapodás létrejöttét követően azt mondta: az átdolgozott egyezség jobb a korábbinál. Az átdolgozott megállapodás szövegét vasárnap hozzák nyilvánosságra.