Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Moszul ostroma: újabb települést foglaltak vissza

2016.11.13. 14:28

Visszafoglalta az iraki hadsereg a Moszultól délre fekvő Nimrúd történelmi várost, amelynek ókori romjait az Iszlám Állam korábban buldózerekkel rombolta le  közölte vasárnap az iraki hadsereg.

A Moszultól 30 kilométerre levő Nimrúd városát teljesen sikerült felszabadítani, a katonák több épületre is kitűzték az iraki zászlót. A mai Nimrúd egy kilométerre fekszik az ősi asszíriai város 3000 éves romjaitól – írja az MTI.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fanatikusai tavaly buldózerekkel és robbanóanyagokkal tarolták le az ókori romokat. Szándékaik szerint ezzel bálványimádó jelképeket akartak elpusztítani.

Eközben Moszulban az emberek továbbra is folyamatos félelemben élnek. Múlt héten ugyan az iraki hadsereg sikerrel behatolt Moszul területére, és bejelentették, hogy a katonák több városnegyedet is ellenőrzésük alá vontak, az Iszlám Állam harcosai heves ellentámadásokat indítottak, és a harcok újra és újra kiújulnak a már visszafoglalt körzetekben is. A dzsihadisták elsősorban öngyilkos robbantókat és orvlövészeket küldenek az ellenük nyomuló katonák ellen. A város alatti kiterjedt alagúthálózatukat kihasználva egy éjszaka alatt is meg tudják fordítani a harcok állását egy-egy körzetben.

Hétfőn lesz négy hete, hogy az iraki katonákból, rendőrökből, az észak-iraki kurd autonóm terület harcosaiból és síita milicistákból álló széles körű koalíció az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíciónak a támogatásával átfogó támadást indított az Iszlám Állam kezén levő Moszul ellen, ahol a civil lakosság száma még mindig egymillióra tehető.

Az iraki hadsereg hivatalosan mindeddig nem közölt adatokat arról, hány katonáját vesztette el a harcokban. A katonákat kísérő orvosoktól származó információk szerint az offenzívában több tucat katona meghalt, illetve megsebesült.