Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Putyin kirúgta a kenőpénzzel tetten ért gazdasági miniszterét

2016.11.15. 19:56

Bizalomvesztésre hivatkozva felmentette tisztségéből Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési minisztert, akit hétfőn vettek őrizetbe korrupció vádjával, miután a nyomozók saját szemükkel látták, hogy vesz át kétmillió dollárnyi kenőpénzt. 

A modernkori Oroszországban korábban soha nem vettek őrizetbe hivatalban lévő szövetségi minisztert.

Uljukajevet keddre virradóra azután vették őrizetbe, hogy a hatóságok szerint kétmillió dollár (csaknem 600 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy vitatott gazdasági ügylet lebonyolításáért. A kenőpénz hétfői átadásának a nyomozók - akik régóta figyelték már Uljukajevet - is szemtanúi voltak. 

Egy moszkvai bíróság kedden elrendelte Uljukajev két hónapra történő házi őrizetbe helyezését. A bíróság döntése értelmében a politikus moszkvai lakásában fogja tölteni fogságát. Engedély nélkül nem hagyhatja el a lakását, nem változtathatja meg tartózkodási helyét, a közeli hozzátartozóin kívül másokkal nem érintkezhet, nem küldhet levelet, és semmilyen más módon nem érintkezhet a külvilággal. Utóbbi alól kivételt képez, ha telefonon mentőt, vagy más életmentő szolgálatot kényszerül hívni. Nem engedélyeztek számára még a napi sétát sem.

Uljukajev a bíróságon nem ismerte el bűnösségét, vallomást nem tett, ugyanakkor együttműködési készségét fejezte ki a nyomozásban. A miniszter védői szerint egyelőre nem nyújtottak be fellebbezést a házi őrizetet elrendelő bírósági határozattal szemben. Az egyik ügyvéd szerint ezt még meg kell vitatniuk védencükkel.

Szvetlana Petrenko, a bűnügyek felderítésében szövetségi szinten eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője rámutatott, hogy

egy sor bizonyítékuk van a politikus ellen, hang- és videofelvételek, szemtanúk vallomásai.

Ezeket azonban nem hozzák nyilvánosságra a nyomozás érdekében. Hozzátette: a nyomozóhatóságok által előterjesztett bizonyítékokat ellenőrizte az ügyészség, a bíróság pedig elfogadta.

Dmitrij Medvegyev kormányfő a nap folyamán kijelentette: egyetlen köztisztviselőnek sincs mentelmi joga korrupciós bűncselekmények esetén. A miniszterelnök a korrupciós vádak maradéktalan kivizsgálása érdekében Vlagyimir Putyin elnökkel is egyeztetett. Egyúttal arra emlékeztetett, hogy folytatni kell a korrupcióellenes jogszabályok tökéletesítését. 

(MTI)