Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon súlyos humanitárius válság van az ostromlott Aleppóban

2016.11.18. 12:16

Novemberben még egyetlen segélyszállítmány sem jutott be az ostromlott városrészbe, és minden nap civilek tucatjai halnak meg Aleppó ostromában, írja az MTI.

Csütörtökön legalább 25-en váltak az ostrom áldozatául a lázadók kezén lévő és ostromlott keleti részben - közölte egy civil szervezet. Kedden és szerdán is meghalt 32 ember, a helyi aktivistahálózattal rendelkező emigráns csoport, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a bombák és a lövedékek egyebek között egy gyerekkórház és egy véradóállomás környékén csapódtak be, és eltaláltak egy vízközmű-telepet. A városrész kórházi vezetői ennél is több áldozatról számoltak be: szerdáig 45-en haltak meg, és 363 ember megsebesült.

A szíriai hadsereg négyhetes szünet után kedden újította fel az aleppói lázadók elleni támadásait a levegőből és tüzérséggel. Oroszország azt állítja, hogy harci gépei egyelőre nem bombázzák Aleppót.

Az ostrom miatt Kelet-Aleppóban - ahol még mindig mintegy 250 ezer civil él - súlyos humanitárius válság alakult ki: élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiány van, károk érték a kórházakat, ahol a sebesülteket kellene ellátni, és részben szennyezetté vált a víztartalék. Ezekről az állapotokról az Oxfam humanitárius szervezet is beszámolt közleményében.

A szíriai hadsereg Aleppón kívül is támadott az utóbbi napokban lázadók kezén lévő területeket Észak-Szíriában, és ezekben a műveletekben mintegy 40-en haltak meg kedden és szerdán. Az OSDH úgy tudja, csütörtökön az Aleppótól nyugatra lévő Oram el-Kubra településen öten haltak meg.

Noha az orosz légierő Moszkva állítása szerint Aleppóban nem bombáz - csak Idlíb és Homsz tartományban támadja a lázadók állásait -, kelet-aleppói aktivisták szerint valójában a városrész elleni bombázásokban is részt vesz a szíriai hadsereg mellett.