Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Oroszokat sejtenek a montenegrói puccskísérlet mögött

2016.11.18. 15:30

A montenegrói hatóságok vizsgálatot indítottak két orosz állampolgár ellen, akiket az októberi parlamenti választások napján megkísérelt puccs szervezésének irányításával gyanúsítanak - jelentette pénteken a RTCG helyi televízió ügyészségi forrásokra hivatkozva.

"Eduard Sirokov és Vlagyimir Popov ellen csütörtökön a montenegrói különleges állami ügyészség vizsgálatot indított azzal a gyanúval, hogy ők irányították az október 16-án tervezett terrorcselekményt előkészítő bűnszervezetet" - idézte az MTI. 

Az ügyészség azt feltételezi, hogy ennek a - szerb állampolgárokat is tagjai közt tudó - csoportnak az volt a célja, hogy zavargást robbantson ki október 16-án, a montenegrói parlamenti választások napján a podgoricai törvényhozás épülete előtt, majd abba betörve elfogja Milo Djukanovic miniszterelnököt.

Milivoje Katnic montenegrói főügyész november elején jelentette be: orosz nacionalisták állnak a puccskísérlet mögött, akiknek az volt a céljuk, hogy oroszbarát pártokat juttassanak hatalomra. Hozzátette: nincs tudomása arról, hogy az orosz államnak köze lenne a puccskísérlethez. Moszkva is cáfolta, hogy érintett lenne az ügyben.

A választás napján a montenegrói rendőrség elfogott húsz szerb férfit, akit terrorizmussal gyanúsítottak, ezt később bűnszervezet létrehozásának gyanújára módosították. Tizennégyen továbbra is előzetes letartóztatásban vannak.