Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyel királlyá koronázták Jézus Krisztust

2016.11.19. 15:24

Krakkóban Andrzej Duda és a lengyel katolikus egyház vezetőinek jelenlétében szombaton

Lengyelország királyává koronázták Krisztust.

A Łagiewniki Bazilikában tartott szertartás a lengyel kereszténység 1050. évfordulóját ünneplő jubileumi év csúcspontja. A katolikus egyházban vasárnap (ez az advent előtti utolsó vasárnap) lesz mindenhol Krisztus király ünnepe, amikor az előző vasárnapoktól eltérően nem zöldben, hanem fehérben miséznek a papok. Lengyelországban ez azonban most sajátos nemzeti színezetet kap: Krisztust szombaton jelképesen az ország királyává koronázták.

Krisztus lengyel királlyá való koronázására már tíz éve is indult politikai kezdeményezés. Támogatói egy lengyel apáca, az 1944-ben meghalt Rozalia Celakówna látomására hivatkoznak: a nővér belső hangokat hallott, beszámolója szerint Krisztus azt mondta neki, hogy a lengyel üdvösség feltétele az ő királlyá koronázása.

Ezt a kétezres években kezdték szó szerint venni. 2006-ban beadtak egy hasonló kezdeményezést a Szejmbe, ezt azonban akkor még leszavazták. Bár támogatói azzal is érveltek, hogy Krisztus megkoronázása illeszkedik a nemzeti hagyományba, hiszen a częstochowai Fekete Madonnát 350 éve nevezik a lengyelek királynőjének, ettől eleinte az egyházi vezetés is elzárkózott.

Akkor még a vallás túlzott átpolitizálásának veszélyéről beszéltek, mostanra azonban változtak az álláspontok és az erőviszonyok. A Jog és Igazságosság újbóli kormányra jutásával Krisztus megkoronázása elől elhárultak az akadályok. Míg a lengyel püspöki kar 2008-ban még szükségtelennek nevezte a koronázást, most már úgy foglaltak állást, hogy annak nincs teológiai akadálya. A változást a kritikusabb egyháziak a hatalommal való konfliktuskerülésként értelmezik.

A világ legmagasabb Krisztus-szobra, a 2010-ben emelt, 33 méter magas lengyelországi szobor szintén Krisztus Király nevét viseli – a megnevezés a szokásos értelmezés szerint a keresztény megváltó egyetemes uralkodására utal, de Lengyelországban is vannak olyan nemhivatalos, nemzeti-keresztény áramlatok, amelyek a „Jézus pártus herceg” ősmagyar elméleteihez hasonlóan a keresztény üdvtörténetet is szívesen nemzetiesítik, a lengyel történelmet pedig szakralizálják. A szombati krakkói szertartáson Andrzej Duda is részt vett, talán első köztársasági elnökként egy hazai koronázáson.

Kapcsolódó: egy nappal korábban a Wawelben, a lengyel királyok hagyományos temetkezési templomában temették újra feleségével együtt Lech Kaczyńskit, a 2010-es szmolenszki repülőgép-katasztrófában meghalt elnököt, a mai lengyel jobboldal vezére, Jarosław Kaczyński ikertestvérét. Az elnöki pár holttestét a héten exhumálták, elsőként az áldozatok közül, hogy újra megvizsgálják földi maradványaikat. A lengyel jobboldal továbbra sem fogadja el, hogy egyszerű baleset történt; az újbóli vizsgálat terve az elmúlt hónapokban éles vitákat gerjesztett, több áldozat hozzátartozói inkább azt szerették volna, hogy hagyják békében nyugodni halottaikat.