Lebombázták Aleppo utolsó ép kórházát is

2016.11.20. 10:21

Szombaton Aszad erői újabb légi csapásokat mértek Aleppo keleti, felkelők által irányított részére. A támadásban legalább 68 civil halt meg, és megsemmisült a város ezen részén működő utolsó olyan kórház, amely még teljes kapacitással üzemelt.

A CNN beszámolója szerint a városban rengeteg a sebesült, és a pusztítás megrendítő nyomai látszanak mindenütt. A város számos kórháza már a korábbi légi csapásokban megsemmisült. Az ostrom alatt álló városrészben működnek még egészségügyi létesítmények, de azok egyike sem képes teljes körű ellátásra.

Az egyik közelmúltban kiiktatott kórház egy gyerekkórház volt, ahol a személyzet arra kényszerült, hogy evakuálja a benn fekvő csecsemőket.

Negyedmillió embert bombáznak

A kórházak működése pedig létkérdés Aleppo hevesen támadott részén, ahol 250 ezer civil van kitéve a napi támadásoknak. Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai kedd óta támadják ismét erőteljesen a városrészt. Bár az orosz légierő eddig aktívan részt vett az ostromban, és több kórházat pusztított el, de a mostani csapásokban nem vett részt.

A legutóbb megsemmisült kórházról megrázó felvételeket jelentett meg az Aleppo Media Center. Egy porral borított orvos mondja el, hogy az intenzív osztályukat érte találat. Az osztály tele volt beteggel, sok olyan ember is feküdt ott, akiket más, lebombázott kórházakból szállítottak át. Sokakat még nem tudtak kimenteni a romok alól. Az orvosok egyelőre nem tudják, hova és hogyan vigyék át a betegeket.

Eközben a város kormányerők által uralt fele is támadásokról számolt be. Két ember meghalt, és hét megsebesült ágyúzásban. Az állami hírügynökség szerint pénteken öt ember, köztük két gyerek halt meg.

Egy szír emberi jogi megfigyelő szervezet szerint péntekig ezer ember halt meg légi támadásokban a legutóbbi tűzszünet bedőlése óta.  • Tippek
  • Bankszámla