Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Antidezinformációs NATO-központ lesz Helsinkiben

2016.11.21. 20:29
Nemzetközi központot hoznak létre a NATO és az Európai Unió országainak részvételével az Oroszországgal és az Iszlám Állammal azonosított (IÁ) dezinformáció és radikalizálódás ellen - jelentették be hétfőn Helsinkiben.

Ezek a különbözőképpen megfogalmazott fenyegetések hagyományos és nem hagyományos kényszerítő módszerek vegyületéből állnak. Lehetnek diplomácia, katonai, gazdasági vagy technológiai jellegűek, államok, illetve más szereplők alkalmazhatják őket hivatalos hadüzenet nélkül.

A jövőbeli Hibrid Fenyegetések elleni Európai Központ európai szakértők hálózata segítségével lehetővé teszi, hogy a tagállamok kölcsönösen tájékozódjanak és tájékoztassanak az olyan új támadásokról, mint az orosz félretájékoztatás vagy az Iszlám Állam taktikái. "Ellenálló képességeket kell kidolgozni a hibrid fenyegetésekkel szemben" - mondta újságíróknak Jori Arvonen európai ügyi államtitkár.

A finn kezdeményezést támogatta az Európai Unió külügyi főképviselőjének hivatala, a NATO titkársága és több nyugati ország, közöttük az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Olaszország - tette hozzá a kormányfő mellett dolgozó államtitkár. Az új intézményt finanszírozó országok listája még nem készült el. A hivatalosan jövőre megalapítandó központnak mintegy 2 millió eurós (618 millió forint) költségvetésre lesz szüksége, amelynek legnagyobb részét Finnország állja.

A helsinki titkárság feladata lesz, hogy megszervezze a résztvevő országokban a kérdéssel foglalkozó szakértők, egyetemi tanárok és magas rangú tisztviselők hálózatát. "A hálózat kutatásra, képzésre és a hibrid fenyegetések elleni legjobb gyakorlatok cseréjére összpontosít majd - hangsúlyozta Jori Arvonen. Hozzátette, az egyes konkrét célzott támadások ügyében nem kívánnak beavatkozni. Jori Arvonen szerint Finnország ideális székhelye lehet a szervezetnek, mert országos szinten már működtet hasonló hálózatot, és "jó Oroszország-szakértői" vannak.

Az Egyesült Államok és Németország nemrégiben azzal vádolta meg Oroszországot, hogy információtechnológiai támadásokat hajt végre és dezinformációs kampányt folytat. Washington azzal vádolta meg a Kremlt, hogy beleavatkozott a Donald Trump republikánus jelölt győzelmével végződött idei elnökválasztásba.