Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Donald Trump kismiska a világ igazi gazdagjaihoz képest

000 Hkg10257349
2016.11.23. 10:22
Az tudjuk, hogy Donald Trump gazdag. Nagyon gazdag. De mennyire gazdag? Meg fog lepődni.

Az új amerikai elnök vagyona 4,5 milliárd dollárra rúg. Magyarra lefordítva ez

1300 milliárd forintot jelent.

Ez több mint háromszorosa a magyar honvédelmi kiadásoknak vagy a magyar felsőoktatásra fordított összegnek, és a duplája a magyar kórházakra költött költségvetési összegnek.

Trump vagyonát a Forbes 2016-os kiadványa becsülte ekkorára, de a mértékét pontosan nem tudni. Korábban maga Trump büszkélkedett azzal, hogy ennek akár a duplája is lehet a vagyona, de az is igaz, hogy 2016-ban sokat veszített a New York-i ingatlanpiac mélyrepülésén. A pontos szám akkor derülne ki, ha közzétenné adóbevallását, ezt azonban a kampányban nem tette meg.

Trump azzal elbüszkélkedhet, hogy ő lesz az eddigi leggazdagabb amerikai elnök, a világ leggazdagabbjainak klubjában azonban elég kis pontnak számít. A Forbes 2016-os világranglistáján csak a 324. a sorban. Persze ez sem rossz helyezés a rangsorban szereplő 1810 ember között.

A lista élén álló Bill Gates vagyona tizenhatszorosa Trumpénak. Ott van az élen Warren Buffett befektető, Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója és Mark Zuckerberg. Utóbbinak amúgy Trump igencsak sokat köszönhet, hiszen a Facebook végül az elnökválasztási kampány alatt nem merte bekapcsolni a hazugság- és kamuhír-szűrőjét. 

Ki ne hagyjunk a legfelsőbb ligából még valakit. A mexikóiakat illegális bevándorlósozó, bűnözőknek és erőszaktevőknek beállító Trumpnak nagyon meg kellene húznia magát azon az üzleti fórumon, ahol ott ülne az asztalnál a mexikói Carlos Slim. Ő ügyes privatizátorként jó időben vette meg országa telekommunikációs cégét, így ma a világ 4. legmódosabb embere, vagyona pedig több mint tízszerese Trumpénak. 

A top 10-es ligában találjuk még a pénzügyi adatszolgáltatásokkal és üzleti hírügynökségével hatalmas vagyont megalapozó Michael Bloomberget. A pénz egy idő után már őt sem boldogította, politikai karrierre vágyott: tizenegy évig volt New York polgármestere, közben volt tagja a Demokrata Pártnak, a Republikánus Pártnak, majd független lett.

Azt nem tudjuk, ki tart most jobban a másiktól: Trump a nála hatszor gazdagabb Soros György machinációitól, vagy Soros György, aki idén januárban azt mondta, az ingatlanmágnásnak esélye sincs arra, hogy amerikai elnök legyen, Hillary Clinton pedig földcsuszamlásszerű győzelmet arat majd. Hát, nem így alakult.

Nagyot fordulhat most a kocka Rupert Murdoch és Donald Trump viszonyában is. Murdoch, a médiamágnás nemcsak kétszer gazdagabb Trumpnál, de eddig a világ legbefolyásosabb embereinek listáján az előkelő 35. helyen szerepelt. Trump ez utóbbiban most lekörözheti Murdochot, és a fenti gyűjtésünkben szereplő összes hipergazdag figurát, hiszen az Amerikai Egyesült Államok elnöke azért mégiscsak benne van az első háromban valahol Angela Merkel és a pápa között

Ahogy a cikk elején már megemlítettük, Trump egy másik ligában is abszolút első helyre kerül: messze ő az eddigi leggazdagabb amerikai elnök. Eddig George Washingtoné volt ez a cím, aki eleve egy gazdag ültetvényes család gyermekeként született. Ültetvényeiken több száz rabszolga dolgozott, majd George a családi vagyont különböző telek- és ingatlanspekulációival gazdagította. Így jött össze a mai áron számított kb. 500 millió dolláros vagyona.

George Washingtont és Donald Trumpot az köti össze, hogy már elnökségük előtt gazdagok voltak. Bill Clinton egész más tészta. Hillary Clinton azt mondta, a Fehér Házból szegényen és eladósodva költöztek ki 2001-ben. Bill azonban nem lazázta el nyugdíjas éveit, sőt, akkor húzott bele igazán. Évi 200 ezer dolláros nyugdíja mellett elsősorban előadói és tanácsadói díjaiból, valamint könyvek jogdíjából keresett pénzt, de azt is tudni, hogy több százezer forintba kerül vele egy közös kép egy olyan vacsorán, ahová eleve borsos részvételi díjat kell fizetni. Kellett is a pénz, mert a felesége 2008-as kampányára felvett adósságot is nehezen tudták visszafizetni. 

Hatalmas idézőjelek között Barack Obama nagyon szegénynek számít 8 millió dolláros vagyonával (ez szerény számítások szerint is több mint 2 milliárd forintot tesz ki). Gondoljunk bele: egy amerikai elnöknek nem sok kiadása van. Van hol laknia, kap enni, az utazásokért nem fizet, fizetése pedig emellett évi 400 ezer dollár, azaz kb. 115 millió forint. Ha szépen félrerakja a pénzt, két ciklusa végére kb. 3 millió dollárja (860 millió forintja) lesz a bankban. Ehhez jöhetnek a könyvek kiadásából származó esetleges jogdíjak, plusz a nyugdíj. A még most is fiatal Obama hasonló útra léphet, mint Bill Clinton. És volt elnökként sem lesz nagy a rezsije: nagyon sok juttatás jár majd neki, és könyveivel, előadásaival valószínűleg jobban is fog keresni elődjénél. Nézze meg, hogy keres a többi elnök és kormányfő a világban. 

Összehasonlításképpen nem hagyhattunk ki a sorból két gazdag magyart. Csányi Sándor OTP-vezért és Gattyán Györgyöt is elhelyeztük a világ nagyjai és a volt amerikai elnökök között. Van, akinél előbbre vannak a sorban.