Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Viharasztmában haltak meg négyen

2016.11.23. 12:29

Négyen meghaltak, több százan pedig kórházba kerültek egy vihar kiváltotta asztmás roham miatt Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben, írja az MTI.

A vihar hétfő éjjel csapott le a metropoliszra, és beterítette eső áztatta perje virágporral. A fűféle pollenje olyan pácienseknél is asztmarohamot váltott ki, akik korábban nem szenvedtek asztmában. A már korábban is előforduló jelenséget "viharasztmaként" emlegetik.

A helyi mentőszolgálatot több mint 1800 esethez riasztották, ami hatszorosa a hétfő éjszakánként előforduló eseteknek - mondta el Mick Stephenson, a szolgálat szóvivője kedden.

A Melbourne-i Királyi Kórház vezetője, George Braitberg professzor a sürgősségi osztályon uralkodó hétfő éjszakai állapotot háborús zónához hasonlította. Mint mondta, hét pácienst kellett az intenzív osztályon elhelyezni, és több százan szorultak kórházi ellátásra.

Harmincöt éve dolgozom a sürgősségin orvosként, megfordultam egy pár kórházban, de azt kell mondjam, hogy ilyesmivel még nem találkoztam

− jelentette ki George Braitberg a Ten Network televízióban.

A vihar okozta asztmás roham miatt kórházba került emberek közül eddig négyen haltak meg. Mick Stephenson szerint minden egyes esetet külön kell megvizsgálni a halál pontos okának megállapítására.

A hétfő éjszakai súlyos helyzetre jellemző, hogy ötven plusz mentőautót kellett szolgálatba állítani, és többtucatnyi szolgálaton kívüli mentőst, rendőrt és tűzoltót hívtak be dolgozni.

Jill Hennessy, Viktória állam egészségügyi minisztere elmondta, hogy a vihar példátlan megpróbáltatás elé állította az egészségügyi rendszert, és teljes körű vizsgálatot folytatnak a történtek elemzésére.

Melbourne 2011-ben már átélt egy hasonló jelenséget, de akkor kevesebben szorultak kezelésre a vihar okozta asztmaroham miatt.

Melbourne környékén különösen nedves az idei tavasz, ami felerősíti az asztmás és szénanáthás tüneteket.

Az ausztrál Egészségügyi és Népjóléti Intézet adatai szerint az országban nagyon magas az asztmások aránya, minden tízedik ember szenved légzési nehézségektől.