Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Több százezres tömegtüntetés Szöulban az elnök korrupciós botránya miatt

2016.11.26. 15:31 Módosítva: 2016.11.26. 15:37

Több százezer ember tüntetett szombaton Szöul központjában a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai államfő lemondását követelve - írja az MTI. A szervezők azt mondják, hogy helyi idő szerint szombat estére már csaknem 800 ezer ember gyűlt össze a Szöul központjában zajló demonstráción, és éjszakára várhatóan másfél milliósra duzzad a tiltakozó tömeg. A rendőrség 25 ezer rendőrt vezényelt a helyszínre.

Dél-Koreában ötödik hete tartanak az elnökellenes tüntetések, hírügynökségi jelentések szerint a demokratikus átmenet, 1987 óta nem volt példa ilyen tömeges megmozdulásokra az országban. Két héttel ezelőtt több mint egymillióan követelték Pak távozását. A tüntetések eddig békésen zajlottak.

Az ügyészség korrupció, hatalommal való visszaélés és zsarolás miatt kezdett nyomozást az államfő barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil, illetve az elnöki apparátus két vezetője ellen. A gyanú szerint nyomást gyakoroltak több tucatnyi nagy dél-koreai vállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két nonprofit alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak. A korrupciós botrány miatt Pak Gun Hje elnök és pártjának népszerűsége történelmi mélységekbe süllyedt.

A vádhatóság a minap cinkostársként jelölte meg az államfőt, ki is akarta hallgatni, de Pak ügyvédje nemet mondott, mert a dél-koreai alkotmány szerint a mindenkori államfő ellen nem folytatható bűnvádi eljárás, hacsak nem követett el hazaárulást. Az ellenzék szerdán beharangozta, hogy december elején kezdeményezni fogja az államfő alkotmányos felelősségre vonását és leváltását célzó eljárás elindítását. Az indítványnak azonban még át kell mennie az alkotmánybíróság szűrőjén is, ami két-három hónapot venne igénybe.