Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az alkotmányra hivatkozva adatnák el Trumppal az üzleteit

2016.11.27. 09:54

Az előző két amerikai elnök legjobb jogászai is azt állítják, hogy az Amerikai Egyesült Államok elektori kollégiumának vissza kellene utasítania Trump hivatalosan is elnökké választását addig, amíg a milliárdos üzletember ki nem száll a szerteágazó üzleti érdekeltségeiből, írja a thinkprogress.org. Í(Az államokban az elektorokból álló testület választja meg hivatalosan az USA elnökét, a gyakorlatban persze az országos választás eredménye alapján szavaznak az elnökről, nincs igazán döntési jogkörük. Ha megvan a 270 elektori szavazat az 538-ból, akkor elnök lesz. Trumpnak 306 lett.)

Richard Painter, George W. Bush vezető etikai tanácsadója, és Norman Eisen, Barack Obama jogásza szerint, ha Trump december 19-én, amikor találkozik az eketorokkal, továbbra is tulajdonosa marad az üzleteinek, akkor el kell utasítani Trump elnökké választását. Norman Eisen a Thingprogressnek írt levelében az amerikai alkotmányra hivatkozik, amelynek egyik passzusában az áll, hogy az amerikai elnök nem fogadhat el semmilyen külföldről érkező pénzt, jövedelmet.

Márpedig Eisen szerint számos üzleti vállalkozásán keresztül kap pénzeket Trump külföldről, külföldi kormányoktól, és ez a tény nyitva hagyja a korrupció lehetőségét. Példaként említette Trump hoteljét Washingtonban, ahol külföldi kormányok fizetnek a hotel használatáért. De a probléma fennáll Trump többi üzleti érdekeltségénél is.

Eisen szerint az alkotmánnyal ellentétes helyzetet csak úgy lehet feloldani, ha Trump hivatalba lépése előtt eladja a cégeit és a pénzét egy olyan befektetési alapba teszi, amelynek működésére és döntéseire nincsen ráhatással. Szerinte az elektoroknak ragaszkodniuk kell ehhez, mielőtt elnökké választják.

Trump szerint természetesen semmiféle összeférhetetlenség nincs, és nem tervez semmiféle olyat, amit a fentebb említett jogászok mondtak, ő az üzleteinek vezetését a gyerekeire bízná elnöksége idejére. A cikk ezután rögtön hoz két gyakorlati példát is arra, milyen, amikor egy elnök (nemsokára elnök) a saját üzleti vállalkozásai érdekében lobbizik. Az egyik, az az állítólagos telefon, amit Trump intézett az argentin elnökhöz: arra kérte Mauricio Macrit, hogy intézze el neki a Buenos Aires-i építési engedélyeket a tervezett ottani Trump-toronyhoz. A másik, hogy egy tervezett szélerőmű-parkot szeretett volna megakadályozni, ami belerondított volna az ő tulajdonában lévő golfpálya képébe Skóciában.